• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir, rat u Ukrajini pretnja Evropi i svetu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, pozvao je vernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što pre dođe do „mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu“.

Patrijarh Porfirije, na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno za mir u Ukrajini.

“Naša lična sećanja na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije, nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima – Rusima i Ukrajincima”, kazao je patrijarh.

Naveo je da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između „naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi“.

“Zbog rata je buknula tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama… Tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima, jer smo podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni”, dodao je patrijarh Porfirije.

Rekao je i da oseća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

“Podsećam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice”, poručio je patrijarh Porfirije.

Podsetio je i da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.

“Sa ovog mesta danas upućujemo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Upućujemo molitve Bogu da što pre dođe do mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno delovanje, očuvanje i svedočenje mira gde god da jesmo i gde god da živimo.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto RTS

Comments

Pročitaj još