Osmani sa predsednikom Parlamenta Severne Makedonije

Kosovska predsednica Vjosa Osmani dočekala je danas na sastanku predsednika Parlamenta Severne Makedonije Taljata Džaferija.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji, ne samo u regionu, već i šire, nakon vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. U tom kontekstu predsednica Osmani je istakla da je  članstvo Kosova u NATO neophodnije nego ikada, kako bi se obezbedili mir i stabilnost u regionu. 

Predsednik Parlamenta Džaferi je izjavio da Severna Makedonija bezrezervno podržava učlanjenje Kosova u NATO, Savet Evrope i ostale međunarodne organizacije, dok je Osmani istakla je da Rusija i Srbija kao njen saveznik, pokušavaju da destabilizuju Kosovo i Balkan.

Zato inicijativu za Otvoreni Balkan Osmani smatra kao sredstvo Srbije da rasproste svoju hegemoniju na region. Prema mišljenju Osmanijeve, Rusija i ostale autokratske države, preko sporazuma sa Srbijom, se trude da šire svoj štetan uticaj na region.

Bilateralni odnosi između susednih država na ovom sastanku ocenjeni su kao dobri, a Albanci koji žive u Severnoj Makedoniji okarakterisani su kao jak spojni most sa Kosovom. 

Izvor: Radio Mitrovica sever (saopštenje)

Comments

Pročitaj još