• Početna>
  • Vesti>

UNS i SINOS osudili zabranu RT i Sputnjika: Legitimni cilj NATO u Srbiji bio je i RTS

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) podržali su stav Evropske federacije novinara (EFJ), čiji su članovi, a koja je izrazila bojazan da će zabrana emitovanja programa ruskim kanlima, izazvati efekat spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi.

“UNS i SINOS osuđuju zabranu RT i Sputnjika u zemljama Evropske unije i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati ovu odluku, koju smatramo duboko pogrešnom i porazom za slobodu izražavanja. UNS i SINOS se solidarišu sa koleginicama i kolegama u ovim medijima i očekuju da EU odluku o zabrani emitovanja hitno povuče” navodi se u saopštenju UNS-a..

Iz UNS-a i SINOS-a ocenjuju da je “duboko uznemirujuć” rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija nazivajući RT i Sputnjik „dezinformativnim i manipulativnim sredstvima“, „medijskom mašinom Kremlja“, koja „sipa toksične laži“.

UNS i SINOS podsećaju da je 1999. godine za NATO legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika. Niko iz ove vojne organizacije, koja je bombardovanjem medija ustanovila presedan, nije odgovarao zbog ubistva 16 medijskih radnika.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još