Reagovanja na stav Srbije u Generalnoj skupštini UN

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ambasada SAD pozdravile su odluku Srbije da glasa za rezoluciju Generalne skupštine Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje “ruska invazija na Ukrajinu”. Odluku Beograda pozdravio je i odlazeći ukrajinski ambasador Aleksandar Aleksandrovič.

Ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre je napisao na Tviteru da Brisel pozdravalja to što se “Srbija pridružila 141 članici UN u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom” koja je, kako je istakao, žrtva vojne agresije.

Povodom glasanja predstavnika Srbije pri UN, oglasila se i Ambasada SAD u Beogradu. 

“Drago nam je što je Srbija dala podršku Ukrajini u UN. Ovo istorijsko glasanje podržala je 141 država i osudila agresiju Rusije protiv jedne demokratske zemlje. Svi smo uz Ukrajinu”, navodi se objavi američke ambasade na Tviteru.

I odlazeći ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič oglasio se nakon što je na GS UN Srbija bila među 141 zemljom koje su glasale za rezoluciju.

“Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu. Zahvaljujem predsedniku Vučiću što je Srbija na strani istine i pravde”, napisao je Aleksandrovič na Fejsbuku.

Predstavnik Srbije pri UN Nemanja Stevanović rekao je da se Beograd pridružio osudi napada na Ukrajinu jer se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih država.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da seu tekstu ne pominju bilo kakve sankcije, ali da je s naše strane važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još