• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština koristi svaku priliku za provokacije i lažne optužbe protiv Srba

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je danas retoriku kojom se poslednjih dana služi kosovski premijer Aljbin Kurti, ocenivši je kao “agresivnu, huškačku i militantnu”. Petković je u saopštenju istakao da takva retorika ne služi stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, već da joj je direktni cilj stvaranje tenzija i destabilizacija prilika na ovim prostorima.

“Već danima svedočimo činjenici da Kurti i ostali političari u Prištini koriste krizu u Ukrajini za ostvarivanje svojih velikoalbanskih ideja, skupljanje političkih poena na muci koja je zadesila čitav svet, ali i pokušajima da na mala vrata proguraju članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama i svoje bezbednosne snage transformišu u vojsku” stoji u Petkovićevom saopštenju.

Petković dodaje da “dok zvanični Beograd, srpski narod u pokrajini i Srpska lista apeluju na razum, mir, toleranciju i uzdržavanje od reči i dela koja bi za posledicu mogla da imaju destabilizaciju osetljivih prilika na Kosovu i Metohiji, dotle Kurti i njegovi saradnici koriste svaku priliku za provokacije i lažne optužbe protiv Srba. Upravo se čelnicima tzv. OVK sudi za najgnusnije ratne zločine prema Srbima, tako da je prištinska politika zamena teza i tendencioznosti svima dobro poznata”.

“Prištini nije mesto ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, jer joj to nikako ne pripada po međunarodnom pravu. Ono što joj pripada jeste dijalog sa Beogradom, kao i implementacija svih dosada potpisanih sporazuma. Ali, kako je Priština navikla da stvara tenzije i potkopava mir, jasno je zašto su upravo sada, u vreme teške krize na istoku Evrope, ali i u svetu, albanski političari krenuli sa opasnim i malicioznim inicijativama i pokušajima članstva u međunarodnim organizacijama” navodi se u daljem tekstu.

Umesto toga, prema Petkovićevim rečima, Kurti bi sa saradnicima trebalo da se bavi obezbeđivanjem ekonomske stabilnosti za građane, obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica i obuzdavanjem njihovih cena, jer je, kako dodaje “to ono što narod očekuje”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još