• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Skupština osudila napad na Ukrajinu; Simić: Uzdržimo se izjava koje bi mogle da naruše mir

Poslanici kosovske Skupštine su sa 94 glasa, usvojili Rezoluciju kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i pruža podrška toj zemlji i njenom narodu za pružanje otpora Rusiji.

Predsednik kosovske Skupštine Gljauk Konjufca je rekao da “narod Kosova stoji uz narod Ukrajine”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na sednici rekao da je napad na Ukrajinu napad na civilizovani svet.

“U pitanju je poredak civilizovanog sveta i ako svet ne deluje ujedinjeno, u pitanju je naša budućnost i zajednička budućnost svakog od nas”, rekao je Kurti.

On je osudio Srbiju što nije uvela sankcije Rusiji. Kako je rekao, jedna zemlja koja je kandidat za članstvo u EU, ne može da bude neutralna.

Zvanični stav Srbije je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine ali da neće uvoditi sankcije Rusiji zbog “svojih nacionalnih interesa”.

Sa druge strane, Srpska lista osudila je “sukob bratskih naroda”, te pozvala kosovske lidere da svojim izjavama ne narušavajau “krhki mir”.

Šef paralamentarne grupe Srpske liste Igor Simić je na sednici Skupštine rekao da “rat ne donosi ništa dobro nikada, posebno jer je u toku sukob bratskih naroda”.

“Želim da naglasim da se ne smeju neodgovornim izjavama podgrevati tenzije, pre svega ovde na Balkanu. Balkan mora ostati mimo svih ovih događaja, mir nema cenu, naši građani ne žele sukobe već prosperitet”, rekao je Simić.

Ponovio je nekoliko puta da bi svi trebali da se suzdrže od izjava “koje bi mogle da naruše mir na ovim prostorima”.

“Pozivam sve lidere institucija da pruže maksimum da se sačuva mir”, rekao je Simić, napominjući da su “Srbija i srpski narod na sednici UN jasno osudili upad u Ukrajinu i sve nasilne događaje”.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu jer se protivi učlanjenju te zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Zapadne zemlje su oštro osudile poteze Rusije i uvele joj oštre sankcije, ocenjujući da se krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Radio Mitrovica sever

Foto: N1/Kuštrim Kadiu

Comments

Pročitaj još