• Početna>
  • Vesti>

Kosovska policija pojačava logistiku na Brnjaku; Kancelarija za KiM: Akcijom prekršen Sporazum iz Kumanova

Kosovska policija počela je rano jutros da postavlja kontejnere i “logističku opremu” za pripadnike granične policije u Brnjaku, radi, kako saopštavaju iz policije “obezbeđivanja i održavanja javnog reda i bezbednosti na nacionalnom nivou”. I dok iz policije ne preciziraju o kakvoj se logističkoj opremi radi, iz Kancelarije za KiM kažu da su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak, dopremljeni “teška mehanizacija i ljudstvo”.

U saopštenju Kosovske policije, koje je našoj redakciji dostavljeno isključivo na albanskom jeziku, navodi se da je Kosovska policija ovu akciju sprovela “na osnovu svojih dužnosti i zakonskih ovlašćenja” te da ona uvek preduzima neophodne policijske radnje radi “obezbeđenja i održavanja javnog reda i bezbednosti na nacionalnom nivou”.

“Ove akcije se sprovode preko različitih policijskih jedinica, u cilju stvaranja što boljih uslova za rad u policijskim prostorijama, Policija Kosova kontinuirano planira da poboljša uslove rada i poveća logističke kapacitete. Pozivajući se na potrebu poboljšanja uslova za rad službenika granične policije u Brnjaku, koji su radili u lošim uslovima, Policija Kosova je danas poslala logističku opremu i kontejnere, koji će služiti službenicima granične policije za obavljanje policijskih poslova, u interesu obezbeđivanja bezbednosti građana i javna bezbednost. Policija Kosova će nastaviti svoju posvećenost u obavljanju policijskih dužnosti u službi građana i zemlje” navodi se u saopštenju u kome se ni u jednom momentu ne precizira šta je tačno ligistička oprema.

Podsetimo, pre dva dana kosovska policija je na području Podujeva, Leposavića, Zubinog Potoka prema centralnoj Srbiji, kao i Vitine i Gnjilana prema Severnoj Makedoniji, alternaticvne puteve preprečila zemljanim preprekama iliprokopala kako ne bi bilo moguće proći njima.

Tada je saopšteno da je ta policijska akcija usmerena na suzbijanje i sprečavanje krijumčarenja, održavanje reda, mira i javne bezbednosti i sprovođenje zakona.

Kancelarija za KiM: Akcijom policije prekršen Vojno – tehnički sporazum iz Kumanova

Sa druge strane, iz Kancelarije za KiM ovu akciju kosovske policije, vide kao protivpravni čin kojim se diektno krši Kumanovski sporazum. U tekstu saopštenja se objašnjava i na koji način je ovaj sporazum prekršen.

“Pripadnici Kosovske policije izvršili su jutros oko 5 sati jednostranu i protivpravnu akciju na severu Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu. Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu. Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFOR-a koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFOR-a, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova”.

U saopštenju se precizira da je administrativni prelaz jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije i da je to dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, a da, kako se dalje vaglašava “nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu”.

“Taj princip narušen je i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja. Takođe, prisustvo Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice nije dozvoljeno na severu pokrajine bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, što pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija” stoji u saopštenju.

U saopštenju se dalje kaže da je cilj Prištine da u ovom osetljivom bezbednosnom trenutku, destabilizuje prilike na terenu.

“Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština. Takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija”.

Na kraju, iz Kancelarije za KiM još jednom pozivaju Prištinu ali i međunarodnu zajednicu na odgovornost.

“Zato još jednom podsećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji”.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto:Radio Mitrovica sever, arhiva

Comments

Pročitaj još