U Ukrajini ratno stanje, eksplozije u centru Kijeva

Ratno stanje u Ukrajini, javlja RTS. U centru Kijeva nešto posle tri sata čulo se nekoliko eksplozija. Ukrajinske vlasti su saopštile da su ruski raketni napadi na Kijev i druge delove zemlje nastavljeni. Ruski projektili pogodili su ukrajinski Su-27 iznad Kijeva, a letelica se srušila u stambeni deo grada, javlja Si-En-En. Ruske snage kontrolišu aerodrom “Gostomel” u blizini Kijeva I teritoriju nuklearne elektrane u Černobilju. Lideri EU i predsednik SAD uvode nove sankcije Rusiji. Evropski savet pozvao EU da se spremi za vanredne situacije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je, prema preliminarnim informacijama, 137 ukrajinskih državljana, uključujući 10 oficira, poginulo u ruskim napadima u četvrtak.

“Povređeno je 316 ljudi”, naveo je Zelenski u televizijskom obraćanju građanima.

U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba.

Napad se dogodio jutrpos u 04.25 sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih.

Ukrajinski mediji javljaju o borbama ukrajinske vojske sa ruskim snagama koje su, kako navodi agencija Unian, tenkovima stigle do Ivankova, na pola puta od severne granice sa Belorusijom do Kijeva.

Prema tim izveštajima, ukrajinska vojska je digla u vazduh most, prenosi Unian.

Stižu izveštaji i iz Luganska. U Starobiljsku je od posledica raketnog napada poginula jedna osoba, dok je šest spaseno, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nije imao drugu opciju nego da naredi ono što je nazvao “specijalnom operacijom” i dodao da svi prethodni potezi Moskve da promeni bezbednosnu situaciju nisu urodili plodom.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin snosi punu odgovornost za “napad na Ukrajinu i da će se Rusija zbog toga suočiti sa posledicama”. Bajden je rekao da ne planira da razgovara sa Vladimirom Putinom. Najavio je mogućnost da budu uvedene sankcije i za Vladimira Putina lično. “To nije blef, to je na stolu”, rekao je Bajden. Istakao je da će biti osramoćen svako ko stane uz Rusiju.

Lideri EU najoštrije su osudili “ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i ocenjuju da Rusija svojim nezakonitim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN, i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost”. 

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad teritorijom nuklearne elektrane u Černobilju.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje. Više od 105.000 stanovnika iz Donjecka i Luganska evakuisano je u Rusiju od kada je pokrenuta akcija evakuacije iz ovih oblasti na istoku Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je Rusija izvela napad krstarećim i balističkim projektilima. Eksplozije su se, kako su javili mediji u Ukrajini, čuli u nekoliko gradova uključujući i Kijev. U Kijevu je uveden policijski čas.

Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da učine sve kako bi bile izbegnute civilne žrtve.

Sve ruske diplomate evakuisane su iz Kijeva, rečeno je za RIA Novosti iz ambasade Rusije u Ukrajini.

Predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u saopštenju su osudili, kako su naveli, akcije Rusije.

Istakli su da je ovo “mračan trenutak u evropskoj istoriji” i smatraju, kako kažu, Kremlj odgovornim za ono što se dešava i što će se dešavati ubuduće. Kijev je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug/AP/Emilio Morenatti

Comments

Pročitaj još