• Početna>
  • Vesti>

Od 21. do 24. februara ’’Nedelja Kosova i Metohije’’ u Matici srpskoj

Matica srpska u Novom Sadu od  21. do 24. februara organizuje „Nedelju Kosova i Metohije“. Ovom prilikom biće predstavljene četiri knjige Kosovoskometohijskog odbora ove književne, kulturne i naučne institucije.

Kako je navedeno na njihovom sajtu, prvog dana programa, u ponedeljak, od 12 časova biće predstavljena knjiga „Običaji i pesme Srba u Turskoj (u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru)“ autora Ivana Stjepanoviča Jastrebova, koji je krajem 19. veka bio ruski generalni konzul u Skadru, Prizrenu i Solunu.

U programu će učestvovati predsednica Kosovskometohijskog odbora i priređivačica knjige prof. dr Valentina Pitulić, pisac predgovora i takođe priređivač knjige prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Udruženja folklorista Srbije Branislav Zlatković, ujedno i jedan od urednika ovog izdanja, kao i Borislav Čeliković iz.

U umetničkom delu programa učestvovaće studentkinja sa katedre za muzikologiju u Novom Sadu Violeta Radić.

U utorak, 22. februara, biće promovisana knjiga „Srpsko pevačko nasleđe centralnog dela Kosova i Metohije“ prof. Sanje Ranković i Mirjane Zakić.

U sredu, 23. februar, je promocija knjige „Kosovo na kraju istorije“, čiji su autori prof. Aleksandra Petrovića i prof. Danka Kamčevskog.

U umetničkom delu programa toga dana će nastupiti vokalna solistkinja i članica hora Opere Srpskog narodnog pozorišta Milica Dosković.

Poslednjeg dana programa, u četvrtak, 24. februara biće predstavljena knjiga Uroša Šešuma „Srpska četnička akcija (1897 – 1908)“, koju će predstaviti prof. dr Suzana Ljajić sa Beogradskog fakulteta, dr. Biljana Vučetić, kao i autor. U umetničkom delu programa učestvovaće Violeta Radić.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto Matica srpska

Comments

Pročitaj još