Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine

U tekstu pod naslovom “Kako došli tako će i da odu: Lažna država se sukobljava sa iseljavanjem stanovništva – čak 73 odsto ljudi želi da ode” i podnaslovom “Albanci žele da se isele sa Kosova” portal Srbija danas preneo je jednu od dve vesti sa Kosova koje su obeležile sredu, 16. februar. Vest sa istim, uvredljivim klikbejt naslovom je toga dana objavio i portal tabloida Alo, objavio je Kim.

Većina medija u Srbiji izvestila je prošle srede, osim o obeležavanju godišnjice nerasvetljenog zločina u Livadicama, i o istraživanju agencije PIPOS iz Prištine prema kome je polovina žitelja Kosova spremna da emigrira jer su nezadovoljni ekonomskom situacijom i ambijentom u kojem žive, navodi Kim.

Sam tekst vesti se od medija do medija vrlo malo razlikuje i uglavnom se, uz pozivanje na Tanjug kao izvor, prenose rezultati pomenutog istraživanja prema kom bi 54,8 odsto građana emigriralo. Od 1.050 ispitanih, navodi se da je samo 28,2 odsto reklo da ne bi emigriralo čak ni da ima priliku, a 11,4 odsto nije sigurno, dok je 5,6 odsto odbilo da odgovori.

U tekstu koji je objavljen se dalje iznosi presek rezultata prema starosnim kategorijama i navodi: “najzainteresovaniji za odlazak sa KiM su mladi starosne grupe od 18 do 25 godina, od kojih je 73 odsto izrazilo spremnost da emigrira, a samo 16 odsto ne bi napustilo KiM, čak i da ima priliku”.

U redakcijama portala Srbija danas i Alo! su zaključili da zbirni rezultati istraživanja nisu reprezentativni i odlučili da naslov tabloidno senzacionalistički “pojačaju” procentom koji istrgnut iz konteksta predstavlja grubu manipulaciju činjenicama, jer se odnosi samo na jedan vrlo precizno definisani deo populacije. Uvredljivim “prednaslovom” ispisanim velikim slovima (KAKO DOŠLI TAKO ĆE I DA ODU) autor(i) ovih napisa sugerišu da će “vreme” Albanaca na Kosovu brzo proći.

Preostali delovi teksta na oba portala se odnose na korektno prenete navode o drugim starosnim grupama i njihovom izjašnjavanju po pitanju eventualnog odlaska sa Kosova.

Bez manipulacije činjenicama, ali sa “patriotskim” navodom o “lažnoj državi” istu vest su prenele i Novosti u tekstu naslovljenom sa “Dosta im je lažne države: Polovina žitelja Kosova i Metohije bi se iselila u inostranstvo, najviše mladi”.

Portal B92 je objavio članak pod naslovom “Polovina građana Kosova želi da se iseli”, RTS “Polovina žitelja KiM spremna da emigrira”, Blic “Polovina stanovnika Kosova i Metohije bi napustila zemlju, RADO BI OTIŠLI U INOSTRANSTVO!”…

O istraživanju PIPOS-a koje je prvi put prezentovano u emisiji “Rubikon” na TV Kljan Kosova izveštavali su i mediji na Kosovu i u Albaniji, uglavnom pod naslovom “Polovina Kosovara je spremna da napusti zemlju”.

Izvor: Kim

Comments

Pročitaj još