• Početna>
  • Vesti>

Eparhija: Pravno nasilje, ucene i neizvršavanje sudskih presuda od strane Prištine neprihvatljivo

Foto: Radio Mitrovica sever

Eparhija raško-prizrenska izražava otvoreno zgražavanje i protest povodom najnovije izjave g. Albina Kurtija (17. februara), u kojoj ponovo otvoreno podriva odluku Ustavnog suda Kosova u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao vlasništvo manastira Visoki Dečani od strane Ustavnog suda Kosova, navodi se u najnovijem saopštenju eparhije.

Uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci Ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je donesena nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju.

Politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske pravoslavne crkve, i pokazuje da se ovaj prostor umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija, navodi se u saopštenju.

Budući da su odluku Ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIK-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte (SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije) Eparhija raško-prizrenska očekuje da se ova odluka izvrši nakon 6 godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani, i manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi upiše u katastar. Vansudsko komentarisanje presude koja je u statusu res judicata tj. punopravne i konačno presuđene odluke je politički neodgovorno i opasno jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, naše monaštvo i UNESKO kulturnu baštinu i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom KFOR-a. Zato o ovom pitanju nema i ne može biti dijaloga po svim principima funkcionisanja pravnog društva i demokratije. Korišćenje ovog slučlaja manastirske zemlje za unutrašnjo-političke ciljeve i populizam je apsolutno neprihvatljivo i kompromituje samo društvo na Kosovu i institucije.

Ono što se nama poručuje po ko zna koji put iz Prištine, jeste da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja sme da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici. Ovakav odnos zasnovan na aroganciji i odsustvu bazičnog poštovanja prava i sloboda svih građana jednako, jasno pokazujue kakav bi položaj Srpske Pravoslavne Crkve koja ovde postoji vekovima bio u sistemu u kom bismo na bilo koji način zavisili od istih ovih institucija, stoji u saopštenju eparhije.

Eparhija raško-prizrenska ostaje otvorena za normalnu komunikaciju sa lokalnim institucijama, u okvirima naših pravnih i crkvenih nadležnosti, što je i pokazala godinama do sada, ali ne možemo da dozvolimo da se pravno nasilje i ucene otvorenim nesprovođenjem pravosnažnih sudskih odluka, koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svetu neprikosnovena. Zato je ovo saopštenje pre svega i apel međunarodnoj zajednici da utiče da se ovakvo ponašanje bez presedana prekine, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Aljbin Kurti izjavio je da ima sumnju u odluku Ustavnog suda da manastiru Visoki Dečani potvrdi vlasništvo nad 24 hektara zemljišta, nazvavši je “odlukom Miloševićevog režima”.

“Razumem da manastir Dečani treba da ima prostor, razumem da im je potreban mir sredine, pomoć vlade RKS, ali mi imamo uobičajenu rezervu za odluke režima Miloševića, koje su prihvaćene od strane Ustavnog suda, koji je vodio slučaj bez prolaska kroz uobičajene faze. U tom slučaju ne želimo da dominiramo njima, ali istovremeno verujem da moramo da se pomirimo sa shvatanjem da odluke Miloševićevog režima ne mogu da žive u našem veku”, rekao je Kurti u intervjuu javnom TV servisu na albanskom u Prištini.



Izvor, foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još