• Početna>
  • Vesti>

Opozicija napustila svečanu sednicu tokom Kurtijevog obraćanja

Svečana sednica povodom 14. godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u Skupštini je počela intoniranjem himne. Poslanici opozicije napustili su sednicu tokom obraćanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija, javlja RTV Kim.

Poslanicima u kosovskoj skupštini najpre se obratila predsednica Vjosa Osmani, koja je kazala da su na stranu Kosova stale velike svetske države koje su bile protiv Miloševićevog režima.

„Evropski put ne možemo preći bez pomoći prijatelja, nadamo se da ćemo zaokružiti naš put u EU integracijama i drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je ona.

Osmani kaže da Rusija i Srbija imaju tendenciju da zauzmu ovaj region.

„Snažno stojimo na strani naših saveznika i strani demokratije. Vrednosti demokratije se najviše vide kroz ovaj dan“, rekla je Osmanijeva.

Ona je dodala da proces dijaloga treba da dobije epilog kao što je u čestitki upućenoj povodom proglašenja Dana nezavisnosti napisao predsednik SAD Džozef Bajden.

„Put do ovog čina nije bio lak. Narod Kosova je živeo u iskušenju. Naredne korake naše borbe za slobodu je držao pod vođstvom oca osnivača predsednika Rugove, on je u to vreme dao do znanja demokratskom svetu da je njegov cilj nezavisnost zemlje kao preduslov za stabilnost regije. Oslobođenje od ropstva nije bila naša samonacionalna trauma. Svaki rat ima svoje heroje. Naša sloboda poznaje komandanta Adema Jašarija zajedno sa svojom porodicom, kao vođu ovog rata koji je postao žrtva slobode koju danas imamo. U ovoj četrnaestogodišnjici smo zadovoljni, ali nećemo biti potpuno zadovoljni sve dok ne bude onakva kakvu su je zamislili pali borci“, zaključila je ona. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je danas praznik, kada zapostavljamo sve naše razlike.

„Proglašenje nezavisnosti bilo je rezultat naše pravedne i oslobodilačke borbe. Naš narod se nije pretvorio u narod koji nešto okupira. Mi smo bili okupirani, ali nikada nismo okupirali nijedan narod. Zahvalni smo svima koji su doprineli nezavisnosti, pre svega palim borcima“, rekao je on.

Kurti je ponovio da po pitanju dijaloga sa Srbijom, Kosovo ima za cilj međusobno priznanje.

On je podsetio na usvajanje Rezolucije protiv odražavanja referenduma koji je u januaru raspisala Srbija, a govorio je i o ekonomskom rastu i “uspešnoj borbi protiv korupcije”.

Na sednici je kosovski premijer govorio i o epidemijskoj krizi sa kojom se Kosovo suočava poslednje dve godine.

„Kriza je zatekla sve građane Kosova. Znam sve brige građana, da mnogi žive iz doznaka iz dijaspore, sa malo hrane i lošeg zdravlja. Kosovo ima najmanji broj smrtnih slučajeva, a najveći broj vakcinisanih u regionu. Vlada Kosova izdvojila je 20 miliona evra za pomoć policiji, privredi i svima koji su ekonomski najslabiji.“

Tokom govora kosovskog premijera u Skupštini se čuo smeh i dobacivanja poslanika opozicije. Poslanici Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova napustili su sednicu.

Sednici nisu prisustvovali ni predstavnici Srpske liste.

Na trgu u Prištini počela je parada policije i pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Parada KBS-a i Policije u Prištini

Na glavnom trgu u Prištini počela je parada KBS-a i Kosovske policije. U glavnoj ulici u Prištini okupilo se mnogo građana koji prate defile pripadnika dve bezbednosne službe Kosova, javlja RTV Kim.

Ovaj događaj započet je intoniranjem kosovske himne nakon koje se okupljenima obratila kosovska predsednica Vjosa Osmani. Ona se ponovo zahvalila NATO-u, kao i zapadnim zemljama na pomoći u oslobađanju, kako je kazala, Miloševićevog režima.

Dodala je da su za to najzaslužniji članovi porodice Adema Jašarija, ali i drugi pali borci za slobodu.

Paradi pisustvuje i premijer Aljbin Kurti, ministri u njegovoj vladi, kao i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca, ali i bivši predsednici Kosova Atifete Jahjaga i Fatmir Sejdiju.

Ova parada se tradicionalno održava na godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti, osim prošle godine kada je otkazana zbog epidemije kovida-19.

Novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku nije omogućen prevod govora kosovskih zvaničnika na maternjem jeziku.

Izvor i foto: Kim


Comments

Pročitaj još