• Početna>
  • Vesti>

Grčki premijer u Beogradu: Želimo region u EU, ne menjamo svoj stav o kosovskoj nezavisnosti

Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je u Beogradu da Grčka želi da vidi sve zemlje regiona u EU, a posebno Srbiju. Istakao je da se stav Grčke ne menja po pitanju kosovske nezavisnosti, te da baš zato podržava dijalog Beograda i Prištine koji će dovesti do pravno-obavezujućeg sporazuma.

Grčki premijer kaže da su Srbija i Grčka povezane zajedničkom vizijom o evropskoj budućnosti regiona i istakao da Atina želi da vidi pre svega Srbiju kao deo EU.

Izrazio je nadu da će u najskorijem roku biti ispunjeni uslovi i da će Srbija postati članica EU, što je veoma važno za stabilnost, mir i saradnju u regionu.

Micotakis je istakao da veruje u budućnost Unije i naveo da Grčka zna koliko su ozbiljne reforme koje su neophodne na putu ka EU.

“One su vredne truda, radi o refermama koje su istorijska investicija, jer će zemlje ići ka boljem životu”, rekao je.

Ocenio je da regionalna saradnja vodi ka razvoju i da je EU okrenuta ka priključenju svih zemalja.

Podsetio je da je prioritet Grčke od 2013. godine priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Micotakis je naveo da se Srbija uspešno suočila sa pandemijom korona virusa i da je “prošla dobro što se tiče posledica pandemije na privredu”.

“Očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima, to je izuzetno značajno za nas. Moramo se baviti povezivanjem, posebno u oblasti energetike”, rekao je grčki premijer.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Micotakis je ponovio da Grčka nije promenila svoj stav u vezi Kosova.

Rekao je da Atina podržava dijalog, jer želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Želimo da strane potpišu pravno-obavezujući sporazum, koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na balkanskom poluostrvu”, istakao je Micotakis.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Grčkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, kao i po pitanju Kosova.

“Grčka razume poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Mi želimo rešenja, ali ona moraju da budu kompromisna”, rekao je Vučić.

Izvor FoNet,Beta,N1

Foto Frognews

Comments

Pročitaj još