• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Pretpremijerno ’’Zvonar Bogorodičine crkve’’

Predstava “Zvonar Bogorodičine crkve” po tekstu Viktora Igoa, nastala je kao plod poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture u Gračanici. Pretpremijerno će biti izvedena danas od 12.00 u Domu kulture u Gračanici.

“Predstava je namenjena deci i u prvi plan ističe ljubav, prijateljstvo, toleranciju, prihvatanje različitosti i značaj unutrašnjih vrednosti koje nas čine predivnim bićima”, rekao je reditelj i redovni profesor glume na Fakultetu umetnosi u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dejan Cicmilović.

Viktor Mari Igo je jedan od najznačajnih protagonista francuske kulturne istorije. Bio je pesnik, romansijer, dramski pisac, kao i aktivan učesnik političkog života Francuske. Stvorio je izuzetno obimno književno delo i u njemu, pored najličnijih raspoloženja, izrazio opšteljudske težnje i ideale svoga doba. Zato se ono ocenjuje kao najlepša himna životu i ljudskom pravu na sreću i slobodu. Povod za nastanak romana ’’Zvonar Bogorodičine crkve’’ je bila autorova fascinacija velelepnim zdanjem, Bogorodičinom crkvom U Parizu (Notr Dam) koja je izgrađena u gotskom stilu.

Dramatizaciju Igoovog teksta je uradila Biljana Mitrović, a lekturu mr Andrijana Videnović. Za koreografiju su bili zaduženi Elena Gromilić i Igor Naumoski, o scenografiji su brinuli Dejan Cicmilović i Dejan Stepić, kostimograf je Ljilja Ružić, kompozitor Novak Ašković. Dizajn plakata je delo Aleksandre Arvanitidis.

U predstavi igraju: Nevena Nedeljković kao Esmeralda, Nikola Stanković kao Frolo, Luka Potparić kao Kvazimodo, Jovan Jevtić kao Febus i Đorđe Velimirović kao Grengoar. Esmeraldinu družinu čine: Snežana Džogović, Milica Vraneš, Milica Grbović i Stefan Marković.

Premijera dečije predstave “Zvonar Bogorodičine crkve” je zakazana za naredni ponedeljak, 21. februar na istom mestu u Gračanici, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije u Leposaviću.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto (Narodno pozorište Priština)

Comments

Pročitaj još