• Početna>
  • Vesti>

Bogu smo ostavili pravdu za poginule u Livadicama-poručuje sestra poginule Mirjane Dragović

U terorističkom napadu na autobus “Niš-ekspresa” u Livadicama, kod Podujeva poginulo je 12, a ranjeno je 43. Srba, najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Conić, a među stradalima bila je i dvadesetogodišnja Mirjana Dragović koja je u autobusu bila sa svojom sestrom Jelenom. Mirjana je sahranjena na groblju u Lapljem Selu. Parastos žrtvama koje su stradale tog 16. februara služen je u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

“Ostala nam je samo tuga i bol, Bogu smo ostavili pravdu, od vlasti se više valjda ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti da ne zaboravi, da se sećamo svega što je bilo i što je prošlo i što samo po godinama znamo koliko je prošlo, jer bol i tuga su svake godine isti, a svakim danom teži,” poručila je sestra stradale Mirjane Dragović, Jelena Stojanović.

Mirjani, ali i svim žrtvama zločinačkog napada pomen je služen u crkvi Svete Petke, pored članova porodice i prijatelja parastosu su prisustvovali i članovi lokalne samouprave.

” Svih ovih godina bol ne jenjava na žalost, povećava se dubokim osećajem nepravde. Danas okupljeni ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav, da ga pokrije zaborav. Nastojaćemo da podsećamo, da tražimo pravdu za naše žrtve”, kaže predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.

“Proces mora ponovo da se otvori, a nama je obaveza da obeležavamo, da se svake godine prisećamo, a mogu slobodno da kažem da je obeležavanje ovog dana opomena svim bezbednosnim i međunarodnim strukturama, jer na kraju moraju da pronađu počinioce za ovaj zločin”, dodaje načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

Pod nazivom “Livadice-da se ne zaboravi” obeležavanje godišnjice u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice ispred koje je i ove 21. godine od zločina upućena poruka domaćoj i svetsjkoj javnosti.

“Kosovo je najlepši predeo na kugli zemaljskoj, predeo sa koga mi nikada nećemo otići, naprotiv, ono učvršćuje našu volju da ostanemo, da istrajavno, da živimo, da ostanemo ovde dok je sveta i veka i dok je srpskoga roda”, istakao je Ratko Popović predsednik Kulturno-prosvetne zajednice.

Jedini osumnjičeni za zločin u Livadicama Fjorim Jupi oslobođen je u drugostepenom postupku pred sudom u Prištini. Podsetimo, raseljeni Srbi su tog 16. februara krenuli, u pratnji KFOR-a, na KiM .

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još