• Početna>
 • Vesti>

Petković čestitao Sretenje: Nastavićemo da se borimo za snažnu, modernu i u svetu uvaženu državu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je danas građanima Srbije, sa posebnim osvrtom na građane na Kosovu i Metohiji, čestitku povodom verskog i državnog praznika Sretenja.

U čestitki, Petković ističe da svi događaji i “susreti” koji su se u istorijsko-političkom kontekstu dogodili na današnji dan, imaju “epsko obličje”.

“U Sretenju, srele su se dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama. To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države. Ti događaji prevazišli su nacionalne okvire i dobili su svoje epsko obličje. Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod” stoji u čestitki.

U daljem tekstu, Petković kaže da je Karađorđeva ustanička Srbija mogla nastati zahvaljujući upravo toj i takvoj, vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države, koje su postavili vladari iz loze Nemanjića i na koje je nadzidana nova državna građevina, čiji su temelji bili, a i danas su na Kosovu i Metohiji.

“I zato smo mi u obavezi da slobodu i državu, koje su tekovine naših slavnih predaka sačuvamo u miru, oslanjajući se pre svega na ljudske, kulturne i državotvorne vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Čuvajući naš jezik, pismo i naše svetinje, štiteći naše nacionalne i političke ideale, živeći slobodarski, nastavićemo da se borimo za snažnu, modernu i u svetu uvaženu državu” navodi Petković na kraju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

              DIREKTOR

Comments

Pročitaj još