• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom vlasti u Prištini

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopšila je da se večeras u Starom Gracku dogodio novi etnički motivisani napad na dvoje maloletnih Srba.

“Bez ikakvog povoda, napadnuti su Sanja D. i Veljko T., što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana” stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da su Sanja D. i Veljko T. presretnuti večeras tokom šetnje, kada je iz taksija izašao nepoznati muškarac, počeo da trči za njima i viče na albanskom. Oni su u poslednjem trenutku uspeli da se sakriju u obližnju kuću i pozovu pomoć, dok je napadač nastavio da lupa po prozoru i vratima, dodaje se.

Mladić i devojka večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović.

Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najavila je da će o ovom incidentu obavestiti i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

“Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu” ističe se u saopštenju.

Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i krajnje je vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još