• Početna>
  • Vesti>

Još 10 miliona dolara Kosovu od SAD za borbu protiv kovida

Sjedinjene Američke Države su obezbedile oko deset  miliona američkih dolara kao vid pomoći i podrške Kosovu u borbi protiv pandemije, saopšteno je iz Ambasade SAD u Prištini.

“Sjedinjene Američke Države juče su donirale Kosovu dodatnih 515.970 doza sigurne i efikasne vakcine Fajzer koja spašava živote. Uključujući prethodne dve isporuke u avgustu i septembru 2021. godine, narod Sjedinjenih Američkih Država donirao je preko 1.054.170 doza vakcina za zaštitu stanovnika Kosova, što predstavlja najveću donaciju vakcina protiv kovida 19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu” saopšteno je iz ambasade.

„ Vakcine ostaju najjača svetska odbrana protiv kovida 19 i njegovih razornih uticaja. Visoka stopa vakcinacije podrazumeva nisku stopu hospitalizacije i manje smrtnih slučajeva. Zato, molim vas da učinite ono što je do vas. Vakcinišite se, perite ruke, i nosite masku. Potrebno je da svi zajedno radimo u borbi protiv ove globalne pandemije“, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džef Hovenier.   

U saopštenju dalje podsećaju da je američki predsednik Džozef Bajden doneo odluku o doniranju preko 1,2 milijardi doza vakcina zemljama širom sveta.

„Sjedinjene Američke Države biće svetski arsenal vakcina u našoj zajedničkoj borbi protiv ovog virusa“, ​​rekao je predsednik Bajden u svojoj izjavi 3. juna 2021. „Nastavićemo da činimo sve što možemo da izgradimo svet koji je bezbedniji i sigurniji od pretnje zaraznih bolesti“, rekao je on BAjden a podsećaju iz američke ambasade.

U saopštenju se dalje navodi da su Sjedinjene Američke Države najveći bilateralni donator zdravstvenom sistemu Kosova tokom perioda pandemije.

“Od početka pandemije, Sjedinjene Američke  Države obezbedile su oko deset  miliona američkih dolara dodatne podrške u vezi sa  pandemijom kako bi se usporilo širenje, zbrinuli pogođeni i opremile kosovske škole, zdravstvene ustanove, porodice i zajednice širom 38 kosovskih opština sa potrebnim sredstvima za borbu protiv kovida 19” stoji u saopštenju.

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su putem Kovaks mehanizma avansne tržišne obaveze (COVAX AMC), globalne inicijative za podršku pravičnog pristupa sigurnim i efikasnim vakcinama protiv kovida 19.

” Sa svojim finansijskim doprinosom od četiri milijarde američkih dolara Kovaksu, Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni donator pravičnom globalnom pristupu vakcinama protiv kovida 19. Kovaksom zajedno upravljaju Koalicija za spremnost i inovacije protiv epidemije (CEPI), Gavi – Globalni savez za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija (WHO), i UNICEF kao ključni partneri u isporuci” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još