• Početna>
  • Vesti>

Struja duplo skuplja za potrošače na KiM koji troše više od 800 kilovat sati mesečno

Od danas poskupljuje struja na Kosovu i Metohiji. Cena se prema novoj odluci menja tako što će kilovat sat u niskoj tarifi zmesto tri biti sedam a u visokoj umesto sednam biće 12 centi. Poskupljenje je gotovo duplo, ali će se odnositi samo na domaćinstva koja potroše više od 800 kilovata mesečno.

Svako poskupljenje je udar, a kada je struja u pitanju, onda je to prilično osetljivo pitanje jer bez nje se prosto ne može u ovim zimskim danima. Cena struje je do sada na Kosovu i Metohiji bila prilično niska.

Niska tarifa za kilovat je bila tri a visoka sedam centi. Cena se prema novoj odluci menja tako što će kilovat sat u niskoj tarifi biti sedam a u visokoj 12 centi.

Poskupljenje je gotovo duplo, ali će se odnositi samo na domaćinstva koja potroše više od 800 kilovata mesečno. Do te tarife važiće postojeće cene, a ako se prekorači obračunavaće se po višoj ceni i to samo prekoračeni iznos a ne kompletno potrošeni kilovati.

Dosadašnji računi za utrošenih 800 kilovata iznosili su između 40 i 60 evra mesečno, sada bi mogli da idu i do 100 evra i više, jer je puno domaćinstava proteklih godina prešlo da se greje na struju.

Poskupljenje je stupilo na snagu danas a ovdašnji žitelji, Albanci posebno ne prezaju da istaknu da su po primanjima najsromašniji u regionu, da su minimalna primanja 90 do 100 evra i da novi nameti na struju mogu dodatno da utiču na siromašenje ljudi.

Poskupljenje struje izaziva i političko neslaganje vladajuće stranke i opozicije. Iz opozicionih stranaka su najavili da će odluku o poskupljenju struje poslati Ustavnom sudu na razmatranje. Iz Demokratskog saveza Kosova pripremaju vanrednu sednicu na kojoj će zatražiti obaranje odluke o poskupljenju struje.

“Počeli smo da prikupljamo 40 potpisa za vanrednu sednicu kako bi Skupština izašla sa stavom kojim se odbija ova odluka Vlade i Regulatorne kancelarije. Zahtevaćemo i razrešenje odbora Kancelarije koji je imenovala Kurtijeva vlada, a koji je sve vreme pokazivao potpunu nekompetentnost, a takođe ćemo zahtevati i da se pozovu na odgovornost vladini zvaničnici koji su u vreme kada su se u region bavili krizom, ignorisali krizu”, kaže predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

Prema navodima zvaničnika Regulatorne kancelarije oko 20 odsto domaćinstava na Kosovu premašuje potrošnju od 800 kilovat sati mesečno. Novi tarifni sistem važiće do 2023. godine.

Za privrednike ne važi najavljeno poskupljenje struje. Vlada u Prištini odredila je 90 miliona evra za subvencionisanje potrošnje struje.

Centralne vlasti u Prištini ranije su proglasile dvomesečno vanredno stanje zbog otežane proizvodnje I poskupljenja struje na međunarodnom tržištu. U okviru vanrednih energetskih mera uvedene su i restrikcije struje.

Iako u Obiliću imaju dve termolektrane, njihova eksploatacija nije ni 50 odsto, tako da se tokom zime uvozi velika količina struje po izuzetno visokim cenama.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još