• Početna>
  • Vesti>

Radojević: Neverovatno je i šokantno da UNDP rekonstruiše kuću naciste Džafera Deve u Južnoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je na svojoj Facebook stranici da je šokantno je i neverovatno da Agencija Ujedinjenih nacija zadužena za razvoj država i teritorija (UNDP) u Južnoj Mitrovici rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu.

“Istorijske činjenice su nepobitne! Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu se na “oslobođenju od srpskog ropstva”.

Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. U stvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima.

Avgusta 1941. godine naređeno je hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godine starosti. Od kosovskomitrovačkih Jevreja je ukupno 47 preživelo rat, i svi su se preselili u Izrael.

Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala, i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, bio je i jedan od osnivača 21. SS divizije “Skenderbeg”, koja je odgovorna za najmonstruoznija ubistva žena i dece, i ostala je zapamćena kao jedna od najozloglašenijih Hitlerovih SS jedinica.

Skandalozno je da jedna od Agencija UN-a, koje su inače i osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje, je uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, i još šokantnija namera da kuća tog zločinca bude korišćena kao regionalni kulturni centar.

Pozivamo UNDP i EU da otkažu ovaj projekat i vrate se poštovanju izvornih vrednosti zbog kojih su Ujedinjene nacije i osnovane”, stoji u tekstu objavljenom na Radojevićevom fejsbuk profilu.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još