Preminula još 61 osoba, novih 14.519 slučajeva zaraze

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 14.519 osoba, od testiranih 31.407 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 61 osoba. Na respiratoru je 151 pacijent.

Epidemijska situacija u Srbiji je ozbiljna, trenutno je deset puta više zaraženih nego pre mesec dana. Samo u prva tri dana februara skoro 53.000.

Omikron soj koji je desetostruko zarazniji i delta soj koji još cirkuliše, i dalje pune bolnice. Najugroženiji su najstariji građani.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se sada nalazimo na maksimumu talasa koronavirusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.

Naveo je, međutim, da se pojavio, kako kaže, stelt omikron soj za koji ne možemo biti sigurni da nas neće zakačiti i čiji uticaj na epidemiološku situaciju sada ne možemo znati.

Učenicima osnovnih i srednjih škola produžen je februarski raspust, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Učenici će spajanjem dva vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar, naveo je ministar Branko Ružić.

“Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno 9 slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar”, rekao je ministar.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još