• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Brojne opstrukcije Prištine da liše Srbe sa KiM da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima

VUCIC EP POSREDNICI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom, sa kojima je razgovarao o predlozima i sugestijama u vezi sa procesima koji se odnose na predstojeće izbore u Srbiji, kao i o poteškoćama sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova i Metohije u ostvarivanju glasačkih prava.

Posrednici Evropskog parlamenta su se osvrnuli na rezultat nedavno održanog referenduma i pozdravili završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji. Rad na nezavisnosti pravosuđa mora da se nastavi. Nezavisnost pravosuđa ostaje jedan od najjačih stubova svake moderne demokratije.

Posrednici su razgovor sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom, ali i sa predloženim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i o tekućem radu Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Predsednik je istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odogovornosti svih učesnika u najozbiljnijem demokratskom procesu u državi kakvi su izbori.

U tim smislu, predsednik je posebno istakao brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Posrednici Evropskog parlamenta istakli su važnost slobodnog, fer i transparentnog izbornog procesa. Oni će nastaviti da daju pun doprinos u okvirima svojih kompetenecija i ekspertize u cilju opšteg unapređenja predizborne atmosfere u Srbiji, uz nastojanje da se blagovremeno dođe do konkretnih rezultata, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Izvor: TV Most

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još