• Početna>
  • Vesti>

Svetosavska akademija u Gračanici: Istina čoveka, koji je ovde sebe ugrađivao, dostojna je divljenja i ushićenja

Olivera Radić, ugledni prosvetni radnik iz Orahovca i OŠ “Svetozar Marković” iz Velike Hoče, ovogodišnji su  dobitnici  priznanja  plaketa “Đorđe Lekić”, koje se dodeljuje najistaknutijim prosvetnim radnicima i institucijama u okviru manifestacije “Svetosavska nedelja 2022”.

Na svečanoj  Svetosavskoj akademiji održanoj u velikoj sali Doma kulture Gračanica, tročlani žiri koji su činili prof. dr Pavle Vasić, prof. dr Miroslav Popović i književnik Ratko Popović, proglasio je dobitnike ovog prestižnog priznanja, istakavši da je OŠ “Svetozar Marković”, jedna od najstarijih škola na nemanjićkoj zemlji, koja uprkos svom stradanju  u ovim strašnim vremenima, stoički  odoleva.

“Utvrđena sa trinaest manastira, crkava i crkvišta, koja svetle sjajem i svetlošću, oni  potvrđuju da je istina čoveka,  koji je ovde sebe ugrađivao,  dostojna divljenja i ushićenja, da u ovim strašnim vremenima sa svojim pokolenjima stoje uspravno ne gubeći nadu da će tako biti i vekovima”, rečeno je u obrazloženju za dobitnike plakete “Đorđe Lekić”.

Dobitnica priznanja Olivera Radić, istakla je da joj je posebno drago što ovo priznanje dobija zajedno sa Osnovnom školom koju je pohađala kao učenik. Ona je prisutne detaljnije upoznala sa životom i radom istaknutog profesora Đorđa Lekića.

Besedu o Svetom Savi govorila je direktorica Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić. Nagrade dobitnicima ovog priznanja dodelio je načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović koji je istakao da mu je bila čast da priznanja dodeli ljudima koji stoje na braniku našeg naroda.

“Veoma je bitno za naš narod na Kosovu i Metohiji da svake godine tradicionalno obeležavamo Svetog Savu jer to dugujemo, kako našim precima, tako i potomcima. Ovom prilikom čestitam Svetog Savu svim školama i svim prosvetnim radnicima” naglasio je Popović.

Po tradiciji, organizator manifestacije Kulturno-prosvetna zajednica KiM i Narodna biblioteka u  Gračanici,  dodelili su i priznanje “Čitalačko slovo”, koje se dodeljuje za najaktivnije članove biblioteke, a ove godine to priznanje dobili su Sara Đorđević učenica šestog razreda OŠ “Kralj Milutin” Gračanica, Milica Stojković  student filozofskog fakulteta i Dušan Kapetanović – student Teološkog fakulteta.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još