• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova osnovala radnu grupu za rešavanje pitanja pasa lutalica

Vlada Kosova osnovala je radnu grupu za za rešavanje problema pasa lutalica i izradu strategije za iznalaženje dugoročnog rešenja.

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasnići, čije je ministartvo pokrenulo inicijativu rekao je fokus biti na nadležnostima opština i pružanju podrške zajednicama.

„Ministarstvo lokalne samouprave, radi poboljšanja trenutne situacije, pružanja veće sigurnosti građanima i dostojanstvenijeg ophođenja prema psima lutalicama, osnovalo međuinstitucionalnu radnu grupu koja ima za svrhu analize trenutne situacije pasa lutalica, rukovanja predlozi nova i prava opredeljenja o tome gde treba da idemo u vezi sa ovim pitanjem, fokusirajući se na pravne nadležnosti opština i pružanje podrške zajednicama u vezi ovog pitanja“, napisao je ministar Krasnići na svom Fejsbuk profilu.

Međuinstitucionalni koordinacioni sastanak za pse lutalice održan je u prisustvu kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kurti se sa ovog okruglog stola obavezao da će biti izrađena Nacionalna strategija za održivo i efikasno upravljanje populacijom pasa. On je rekao da će tražiti pomoć od domaćih aktera, stranih partnera kako finansijska sredstva ne bi bila problem za sprovođenje održivih i humanih mera i projekta za upravljanje populacijom pasa lutalica.

„Nažalost, u prošlosti je ovo pitanje bilo zanemareno i nije bilo koordinacije između lokalnog i centralnog nivoa“, rekao je Kurti, ističući važnost rešavanja ovog problema iz korena, kako bi se obezbedilo održivo i efikasno rešenja, prenosi Kosova Press.

Tokom ovog sastanka dogovoreno je da se mandat radne grupe koju je osnovalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu pređe na izradu strategije za postupanje pasa lutalica u cilju iznalaženja dugoročnog i odgovarajućeg rješenja.

Izvor: Radio Goraždevac

Foto: Pexels

Comments

Pročitaj još