• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko Ministarstvo zdravlja: Građanima Kosova ne trebaju tri doze vakcine da bi ušli na Kosovo

Građani Kosova ne moraju da imaju dokaz o primljene tri doze vakcine da bi neometano ušli na područje Kosova, navedeno je danas na zvaničnoj Fejsbuk stranici kosovskog Ministarstva zdravlja

“Građani sa Kosova (koji poseduju kosovska lična dokumenta) mogu da uđu na Kosovo sa samo dve doze vakcine, uz posedovanje negativnog PCR testa, a u slučaju da nisu primili vakcinu, imaju mogućnost ulaska s tim što moraju da se podvrgnu kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na teritoriju Kosova” navodi se u objavi ministarstva.

Odluka o tri doze vakcine, kako pojašnjavaju, vid je olakšice za one koji jesu primili sve tri doze, a zbog znatno manjeg rizika od zaraze.

Od sredine prošle nedelje na Kosovu je zabeležen nagli porast broja obolelih od kovida – preko 3.000 novih slučajeva dnevno, što je uticalo i na povećanje broja pacijenata u bolnicama, zbog čega pozivaju građane na vakcinaciju.

Novousvojeni set mera od 21. januara, biće na snazi do 4. februara nakon čega će se izvršiti procena njihove efikasnosti i u skladu sa rezultatima, doneti odluka o daljem postupanju.Sadašnje mere su donete u skladu sa porastom broja zaraženih ali i mogućnostima zdravstvenih ustanova da adekvatno zbrinu obolele.

Podsetimo, ova nova odluka kosovske Vlade podrazumeva ograničen rad ugostiteljskih objekata na 21h, i produženje trajanja perioda ograničenog kretanja od 22h do 05h.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još