• Početna>
  • Vesti>

“Teror lažne policije” i “rasterivanje” Srba u Klini i Peći

“NASTAVLJA SE TEROR LAŽNE POLICIJE: Rasterivali okupljene Srbe u Klini i Peći” – naslov je portala Srbija danas, koji u daljem tekstu navodi da je u “više srpskih mesta” Kosovska policija “rasterivala” okupljene Srbe i “branila im da iskažu svoj ljudski i građanski protest” zbog zabrane referenduma Republike Srbije na KiM. Tekst je objavljen 16. januara na dan održavanja referenduma.

Iako se iz teksta ovog portala može zaključiti da su Klina i Peć srpska mesta, radi se o opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom. Srbi se jesu okupljali, ali u povratničkom selu Vidanje u opštini Klina i Goraždevcu u opštini Peć. 

Da je okupljanja u Goraždevcu bilo javio je Radio Goraždevac, navodeći da se oko osamdeset meštana ovog mesta okupilo u centru sela 16. januara kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom kosovske vlade da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na teritotiji Kosova. Zahtevali su da se otvori biračko mesto.

Iz Radio Goraždevca potvrdili su za Radio Kontakt Plus da je okupljanja bilo i u Vidanju, ali i u Osojanu.

“Bilo je manjih okupljanja i u povratničkim selima Osojane gde je bilo petnaestak građana i u selu Vidanje, gde je takođe bila prisutna policija za razliku od Osojana. U Osojanu čak nije bilo policije” – naveli su iz Radio Goraždevca. 

Iako se u naslovu portala Srbija danas pominje “teror” policije, iz radio Goraždevca takođe potvrđuju da tokom okupljanja građana nije bilo nikakvih incidenata.  

“Nije bilo nikakvog nasilja, radilo se o žučnoj raspravi. Ne možemo da kažemo da ih je policija tukla ili išta slično. Nije bilo nikakvih incidenata osim prisutnosti policije na tim mestima i policijski činovnici su građanima saopštavali da moraju da se raziđu, jer neće biti glasanja, upućujući građane na uredbu kosovske vlade o referendumu” – dodali su. 

Ni mediji srpskih redakcija na Kosovu nisu izvestili o bilo kakvom incidentu u ovim mestima tokom okupljanja građana, niti je to policija učinila u svojim zvaničnim izveštajima.

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Printscreen

Comments

Pročitaj još