• Početna>
  • Vesti>

Nastavlja se suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Dva dana nakon što je obeležena četvorogodišnjica atentata na Olivera Ivanovića, pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje optuženima za umešanost u njegovo ubistvo.

Ročište će se nastaviti i u naredna dva dana, 19. i 20. januara a planirano je saslušanje novih svedoka, potvrdila je za KoSSev, advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Reč je o četiri svedoka koje je predložilo Specijalno tužilaštvo, ali se, kako je kazala advokatica, ne zna da li će oni biti saslušani u toku tri zakazana ročišta ili danas. Filipović je potvrdila da je reč o svedocima tužilaštva.

Osvrnuviši se na dosadašnji tok sudskog postupka, iskaze svedoka u sudnici, ali i ostalih koje su prethodno dali, a u koje advokati odbrane imaju uvid, Filipović kaže da ne misli da će do rasvetljavanja ubistva uskoro doći.

„Sa dokazima koje do sada imamo i izjavama svedoka koje su ranije date, ne možemo doći ni do izvršioca ubistva, niti do nalogodavca. Jedino ukoliko neko od svedoka iznese još neke dodatne informacije ili ako se pojavi neki novi svedok, novi dokaz, moći će da se rasvetli. Inače ovako, sa trenutnim stanjem stvari – ne“, kazala je advokatica.

Precizira da niko od do sada ispitanih svedoka nije dao nikakav iskaz koji može neposredno da navede na to ko je izvršilac ili nalogodavac ubistva Olivera Ivanovića.

Novo ročište održava se samo dva dana nakon što je u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu obeležena četvorogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića.

Kao i prethodnih godina i ovog 16. januara su se u Kosovskoj Mitrovici održala dva pomena, na mestu gde je Ivanović ubijen, odnosno ispred prostorija Ivanovićeve stranke.

Prvi je održan u organizaciji prijatelja i saboraca Olivera Ivanovića, kojem je prisustvovalo više od sto ljudi, među kojima i aktivisti iz Beograda – lideri pokreta „Ne davimo Begrad“, predstavnici Narodne stranke i Lokalnog fronta. U međuvremenu su na istom mestu sveće zapalili i članovi ove građanske inicijative, zajedno sa bivšim ministrom u Vladi Srbije i političarem, Rasimom Ljajićem.

Godišnjica je obeležena i u Beogradu u dva navrata. Prvo uz protestnu šetnju pod sloganom „Ko je ubio Olivera“, a potom i paljenjem sveća u crkvi Sv. Marka u prisustvu porodice, prijatelja, građana, opozicionih aktivista i političara. Drugom pomenu prisustvovavao je državni vrh sa Ivanovićevom nevenčanom suprugom Milenom Popović i najmlađim sinom.

Podsetimo, postupak koji je u toku pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, a koji se vodi po trećoj optužnici, počeo je 5. februara prošle godine.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode. Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena.

Sa suđenjem se krenulo 6. i 7. jula prošle godine, a kada je, i između ostalog saopšteno da će porodica Ivanović učestvovati u postupku kao oštećena strana i da će imati svog predstavnika. Potom je 30. avgusta usledilo ispitivanje prvih svedoka, koje se nastavilo novembra i decembra, a kada se među novim svedocima na suđenju našla i predsednica GI „SDP“ Ksenija Božović.

U 2021. godini održano je ukupno pet ročišta od čega je u novembru sud zasedao tri dana zaredom.

Na svim ročištima su advokati optuženih ali i brojni analitičari sa srpske strane kritikovali da je optužnica tanka – neutemeljena, nepotpuna i nepotkrepljena i da se ceo proces odvija vrlo sporo.

Od kraja avgusta 2021, kada se krenulo sa ispitivanjem prvih svedoka, kako je nedavno u novogodišnjem intervjuu za KoSSev kazao advokat Ljubomir Pantović, svoje iskaze je dala nekolicina njih, između četiri i šest, dok je predviđeno saslušanje čak 22.

Podsetimo, i u trećoj optužnici po kojoj se sada vodi postupak, spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, tada nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom prošle godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

U decembru 2021. je obelodanjena lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu. Danas se postupak vodi po trećoj optužnici i prema ocenama advokata i stručnjaka, ne nazire mu se kraj.

Izvor KoSSev


Comments

Pročitaj još