• Početna>
  • Vesti>

Stano: Srbima na KiM trebalo omogućiti izjašnjavanje na referendumu

Foto: Tanjug

Evropska unija je kritikovala odluku da se Srbima na Kosovu ne omogući glasanje na referendumu i pozvala Beograd i Prištinu na dogovor koji bi omogućio da Srbi glasaju na izborima u aprilu.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je Srbima na Kosovu trebalo omogućiti izjašnjavanje na referendumu kroz mehanizam uz podršku OEBS-a.

“Glasanje Srba na Kosovu uz pomoć OEBS-a je odavno ustanovljena praksa, primenjivana više puta od 2012. do 2020. Žalimo zbog odluke da se ovog puta ne primeni taj dobro poznati mehanizam”, rekao je Stano.

Peter Stano je pozvao Beograd i Prištinu da počnu razgovore o modalitetima učešća kosovskih Srba na izborima u aprilu.

“Iako ne postoji dogovor između Beograda i Prištine o ovom pitanju unutar dijaloga, očekujemo da strane počnu pregovore o modalitetima koji bi omogućili da Srbi ubuduće glasaju na izborima koje organizuje Srbija i spremni smo da posredujemo u tome”, rekao je portparol EU.

Stano je dodao da dijalog Beograda i Prištine nije u zastoju, već da se nastavlja “svakodnevno”, kroz kontakte sa svim stranama.

“Visoki predstavnik Borelj je razgovarao prošle nedelje sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. To što nema sastanaka na najvišem nivou ne znači da dijaloga nema. Sastanak na ekspertskom ili političkom nivou biće održani kada za to dođe vreme”, poručio je Stano.

Pisonero: EU pozdravlja ishod referenduma 

EU pozdravlja ishod referenduma o ustavnim promenama i poziva Srbiju da nastavi rad na jačanju nezavisnosti pravosuđa kroz odgovarajuća zakonska rešenja, izjavila je u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

“Pozdravljamo odluku građana da referendum podrže jačanje nezavisnosti pravosuđa. To je važan korak u procesu pristupanja EU, u skladu sa strateškim izborom izborom Srbije da se pridruži EU”, rekla je Pisonero.

Pisonero je naglasila posao jačanja nezaviisnosti pravosuđa ne prestaje održavanjem referenduma.

“Potrebno je dopuniti i izmeniti mnoge zakone, kako bi se suštinski primenile promene ustava. EU će nastaviti da radi sa srpskim vlastima na ovoj ambicioznoj agendi da bismo napredovali u procesu integracije”, izjavila je portparolka Evropske komisije.

Pisonero je ocenila da predstoji “još mnogo posla”, ali da je učinjen važan korak, “koji pokazuje posvećenost reformskom procesu”.

IzvorRTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još