• Početna>
  • Vesti>

RIK: Konačan broj glasača 6.510.323; Premijerka pozvala građane da izađu na referendum

Beograd, 20. oktobra 2021 - Sednica Kriznog staba. Premijerka Ana Brnabic. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice loklane samouprave i na svim mestima.

Konačan broj glasača saopštio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na noćas održanoj sednici RIK-a. Ukupan broj glasača utvrđen je na dan 13. januara 2022. godine.

Premijerka pozvala građane da izađu na referendum

Predsednica Vlade Ana Brnabić pozvala je građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će, kaže, doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

“Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. koja je ustvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44, 4 miliona evra”, rekla je Brnabićeva novinarima u Obrenovcu gde je obišla dispečerski centar EPS-a.

Istakla da je referendum u ovom trenutku “najvažnija stvar za jačanje naše zemlje”.

Premijerka je pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će, kako je naglasila, doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Građani Srbije sutra će imati priliku da odgovore sa “da” ili “ne” na pitanje “Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije EU, a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu.

Sudije i tužioce više ne bi birala Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Izvor: Radio Mitrovica sever / RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još