• Početna>
  • Vesti>

Petković: Odlukom da onemogući održavanje referenduma, Priština pokušava da potpuno poništi politička i građanska prava Srba na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini” poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da su “licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile”.

Petković ističe da je danas potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus.

Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće, naveo je Petković.

“Time je Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još