• Početna>
  • Vesti>

Marinković: I Albanci već 23 godine znaju da u Račku nije bilo masakra

Sudija Danica Marinković, koja je svojevremeno iznela dokaze o Račku i svedočila u Haškom tribunalu, izjavila je povodom godišnjice tog sukoba da 23 godine priča da je dokazano da u Račku nije bilo masakra nad nedužnim albanskim civilima, a da je to prihvatio i Tribunal u Hagu. 

“Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku”, rekla je Marinković za Kosovo onlajn i navela da niko nije demantovao dokaze koje je iznela, pogotovo ne “stručnjaci” iz Prištine. 

Navela je da 23 godine ponavlja ono što je videla od prvog dana i što je prikupila kao dokaze. 

“Istina je na našoj strani. Ono što sam dokazala i utvrdila niko nije demantovao, pogotovo ne stručnjaci iz Prištine. Znaju oni istinu, ali odgovara im da manipulišu, od prevare i laži koju je izneo Vilijam Voker u to vreme, a koja je bila poved da se izvrši agresija na suverenu državu bez odluke Saveta bezbednosti UN. Za to ni do danas niko nije snosio odgovornost”, rekla je Marinković. 

Naglasila je da tu istinu znaju i Albanci, a da to što i dalje ne dozvoljavaju Srbima da govore ono što je suprotno njihovom stavu o Račku predstavlja kršenje ljudskih prava. 

“To je kršenje najosnovnijih ljudskih prava, ne poštuje se pravo da Srbi kažu istinu u svoju korist. Vidite koliko ima Srba koji su uhapšeni bez ikakvog zakonskog osnova, izmišljaju im se postupci, dovode lažni svedoci, to je sramno i to dozvoljavaju predstavnici međunarodne zajednice koji treba da štite svačije pravo, a pogotovo srpskog naroda koji tamo živi”, rekla je Marinković. 

Navela je i da je suđenje Ivanu Todisijeviću zbog izjave o Račku sramota i presedan, da je Todosijeviću učinjena velika nepravda i da je prvobitno bio osuđen bez ikakvog dokaza, jer u tome što je izjavio nema elemenata krivičnog dela. 

Vrhovni sud u Prištini ukinuo je presudu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini koji je Todosijevića osudio na dve godine zatvora zbog “izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti” i odlučio da vrati sudski proces na početak, a Marinković je upitala kakve su to sudije kada su uopšte donele osuđujuću presudu za događaj koji se uopšte nije desio.

“Čovek je rekao istinu, a istina koju i ja znam, sprovodeći istragu i iznoseći dokaze, jeste da u Račku nije bilo masakra nad nedužnim albanskim civilima. To smo dokazali u Hagu gde sam svedočila, niko nije optužen, ni osuđen”, rekla je Marinković. 

Marinković je navela da se za pravdu uvek treba boriti i naglasila da je boli nepravda počinjena prema Srbima na Kosovu za koje kaže da im se ograničava pravo kretanja i slobode govora. 

“Srbima upadaju u kuće, vrše pretres i hapse ih, toga nema nigde. Pravda za nas Srbe je zabranjena”, kaže Marinković. 

Izvor: Kosovo online

Foto: Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još