• Početna>
  • Vesti>

Zaplenjen referendumski materijal na Merdaru, priveden koordinator RIK-a

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras oko 22:30 minuta, na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za apredstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBSu na KiM. Kordinator RIKa je odveden u nepoznatom pravcu, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili su se večeras da materijal predaju predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije.

Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine, navodi se dalje u saopštenju.

Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima, zaključuje se u Petkovićevom saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kacnelarija za KiM

Comments

Pročitaj još