• Početna>
  • Vesti>

Šapa pozvala na solidarnost prema životinjama u ledenim danima: Ne dozvolite da živo biće izgubi život zbog vas

Zima i nije tako predivno godišnje doba za živa bića koja nemaju dom ili sklonište. Ovo je doba koje mnogi neće preživeti zbog smrzavanja, gladi, stresa ili bolesti. Veliki broj životinja u celom regionu su prepuštene same sebi i milosti humanih ljudi.

U ovom najhladnijem periodu godine Udruženje za zaštitu životinja Šapa podelilo je savete kako pomoći i olakšati život životinjama kojima je grad prirodno stanište.

Životinjama je zimi potrebno pre svega više hrane i sklonište od niskih temperatura, makar to bila i kartonska kutija.

„Probajte da baš od ove godine ostavljate ostatke hrane bar u kesi pored kontejnera za pse ili mačke. Voda je posebno bitna zimi jer se brzo zaledi. Postavljajte činije iza zgrada, u ulazima i svuda gde ima napuštenih životinja. Ako ne možete da pomognete, ne bacajte i ne lomite već postojeće činije. I to je pomoć“, navode iz Šape.

Članovi Udruženja, kao i svake godine do sada, zajedno sa volonterima praviće kućice od kartonske kutije, stiropora i najlona. Kućice se postavljaju tamo gde nisu previše vidljive i ne skreću pažnju.

Mnoge napuštene životinje preživljavaju zimu uz pomoć sugrađana koji ih puštaju da prenoće u ulazima i podrumima zgrada uz neku krpicu, ćebence ili nekoliko slojeva kartona. Deca iz obdaništa i predškolskog takođe godinama učestvuju u pravljenju kućica za ptice.

U toku zime koriste se i mnoga pirotehnička sredstva opasna i za odrasle, a posebno za decu i životinje. Zbog prevelikog straha od buke i želje da brzo pobegnu, često podlete pod automobil u pokretu. Dešava se čak i da životinje umru od srčanog udara, upozoravaju u ovom udruženju.

„Pre nego što upalite automobil, kucnite po haubi par puta i nogom udarite u gume kako bi probudili uspavanu životinju i upozorili je da pobegne. Ne dozvolite da živo biće izgubi život zbog vas”.

Umesto gađanjem patki, čaplji i ostalih ptica koje su se nastanile na reci Ibar mnogo je bolje fotografisati ih i pohvaliti se na društvenim mrežama raznolikom faunom našeg grada, takođe je jedan od saveta.

„U svakom trenutku moramo biti svesni da su životinje stanovnici ove planete i da su njihovi životi podjednako važni. Pomozimo im zajedno da prežive predstojeću zimu“, navela je Šapa u svom apelu.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još