Goraždevac: Sneg obradovao najmlađe

Prvi snežni pokrivač u Goraždevcu najviše je obradovao najmlađe stanovnike ovog sela. Već prvi dan mališani su izašli na neko od brda kako bi se grudvali sankali i pravili sneška belića. Pedijatri kažu da je sat dva na snegu sasvim dovoljno i da se tom prilikom deca utople.

Dugo čekanje da sneg prekrije breg najteže je palo najmlađima, koji su trenutno na zimskom raspustu. Svoje slobodno vreme i manjak obaveza koriste da provedu igrajući se na snegu.

Deca koju smo zatekli na sankanju na goraždevačkim brežuljcima kažu da  se raduju prvom snegu zbog toga što nije padao celu zimu, da najviše volie da prave sneška, da se sankaju i grudvaju.

Pedijatar Dr Stanislava Radović kaže da je sat dva na snegu sasvim dovoljno i saavetuje da se tokom izlaska deca utople a po povratku kući treba takođe obratiti pažnju.

„Dobro se utopliti ali ne pretopliti jer trenutno nije previše hladno. Deci skinuti mokru odeću, pošto se ona bacaju po snegu. Čaj i topli napici i što više vitamina C“, kaže dr Stanislava Radović.

Ona kaže da je određeno vreme provedeno na vazduhu zdravo.

„Prevashodno je sreća i radost jer snega za Novu godinu i Bižić nije bilo. Jeste u neku ruku lepo zato što je potrebno u neku ruku pročistiti njihov organizam jer svi smo predugo u zatvorenom prostoru bili“, kaže dr Stanislava Radović.

Ako je suditi prema najavama meteorologa zimska idila će potrajati a samim tim i mogućnost da deca provedu više vremena na snegu kojeg je u poslednjih nekoliko godina sve manje u nižim predelima.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još