• Početna>
  • Vesti>

Počele sa radom škole pri kosovskom sistemu, u srpskim sredinama raspust traje do 24. januara

Učenici koji nastavu pohađaju pri kosovskom obrazovnom sistemu danas se vraćaju u školske klupe nakon završenog zimskog raspusta. Sa druge strane, škole u srpskim sredinama ostaće zatvorene sve do 24. januara, kada zvanično počinje drugo polugodište u skladu sa odlukom srpskog ministarstva obrazovanja.

Kosovsko ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MPNTI) saopštilo je juče da od ponedeljka počinje drugo polugodište za sve obrazovne ustanove na svim nivoima preduzuniverzitetskog obrazovanja.

Nastava će se odvijati u školama, ali je u primeni plan na osnovu kojeg je moguće preći na neki drugi model nastave u slučaju pojavljivanja infekcije.

„Radne grupe na opštinskom nivou će proceniti i doneti odluke po kojem scenariju će se odvijati proces učenja na osnovu epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom u njihovim opštinama, kao i specifičnim uslovima u školama“, saopštilo je kosovsko ministarstvo obrazovanja.

Preciziraju i da će se opštinske uprave za obrazovanje starati o poštovanju mera koje je doneo  kosovski Institut za javno zdravlje, u vezi sa dezinfekcijom školskih prostorija.

Ovo ministarstvo je pozvalo sve da poštuju propisane mere zaštite u školi.

Kosovska ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arbrie Nagavci, kazala je uoči početka drugog polugodišta da bi škole trebalo da ostanu otvorene, ali i objasnila kada bi trebalo da se pristupi drugim modelima nastave.

Navodi da će se neki od alternativnih scenarija, uključujući učenje na daljinu ili ograničenje broja učenika, primeniti ukoliko dođe do porasta pozitivnih slučajeva u nekoj školi, a na osnovu odluke Radne grupe na opštinskom nivou.

Škole pri srpskom obrazovnom sistemu na Kosovu ne rade još od 31. decembra, kada je završeno prvo polugodište. Međutim, za razliku od škola pri kosovskom obrazovnom sistemu, škole u srpskim sredinama neće raditi sve do 24. januara, kada počinje drugo polugodište.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još