Tri decenije Republike Srpske

Republika Srpska 9. januara nizom manifestacija obeležava jubilej – 30 godina postojanja u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH. Uoči centralne proslave u Banjaluku su već pristigli gosti, a grad je okićen sa 1.000 zastava Republike Srpske.

Republika Srpska obeležava 9. januar, u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Tokom političke krize 1991. godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom “Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju deo “srpskih autonomnih teritorija”.

Naredne godine 9. januara u Sarajevu ova skupština je proglasila “Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu”.

Ove godine obeležava se jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske, a trodnevno obeležavanje Dana Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima VRS. Nastavljeno je uručivanjem odlikovanja onima koji su doprineli jačanju i afirmaciji RS.

Među nagrađenima su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je dobio orden RS na lenti za izuzetan doprinos jačanju saradnje Srbije i RS.

Iz istog razloga odlikovani su i direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić i v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević, koji su dobili Orden Njegoša 1. reda.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odlikovan je ordenom Njegoša 3. reda.

“Danas smo ponosni na ovo što imamo, RS izgleda mnogo lepše, izgrađenije, mnogo je svesnija sebe i svog postojanja – i to su sve dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost”, rekla je predsednica Republike Srpska Željka Cvijanović.

Uz čestitku građanima Srpske, srpski član predstavništva BiH, uputio je poruku i Sarajevu.

“BiH je velika nevolja i velika regresija. Bosna i Hercehovina nema nikakve ideje i vizije kako to nastaviti dalje i zato nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati”, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

A, iz Sarajeva i uoči Dana RS stigla su osporavanja – 2015. i ponovo 2019. Ustavni sud BiH proglasio ga je neustavnim, na šta podsećaju bošnjački političari. Bakir Izetbegović, uz to kritikuje Beograd, jer – kaže – šalje lošu poruku time što su zvaničnici Srbije prisutni na obeležavanju.

I iz ambasade SAD u BiH pozvali su političke lidere da postupe po odlukama Ustavnog suda.
Odgovor je stigao od Dodika, kog su američke institucije nedavno i sankcionisale.

“Mi se ne uplićemo u to koji je dan republike ili državnosti neke druge zemlje, ali oni ovde smatraju da imaju pravo na sve. To pravo polako isčezava, curi. Mi smo svesni naše pozicije i mi smo “republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH”, rekao je Dodik.

Prema programu za danas je planiran svečani defile u Banjaluci, dok će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu, a Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

Izvor RTS

Comments