• Početna>
  • Vesti>

Osvećenje i paljenje badnjaka u Zvečanu; sa narodom i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković: Da život pobedi na KiM

Ispred crkve Svetog Georgija u Zvečanu, danas, na Badnji dan, služeno je Povečerje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka.

Pored velikog broja vernika, službi su prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, njegov pomoćnik Dejan Pavićević, gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, kome je nedavno ukinuta pravosnažna presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku.

Petković: Činimo sve da život pobedi na Kosovu i Metohiji; pomoć države Srbije u ovoj godini još obilnija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je povodom Badnjeg dana i Božića, poruku jedinstva, sloge i mira.

“Naš narod kaže, dobro gori badnjak, pa će i ovo biti berićetna godina. Mi ćemo se potruditi u svakom smislu da omogućimo ovde život dostojan čoveka u XXI veku. Ono što je važno je da smo zajedno i upravo tu poruku jedinstva i sloge, ali i mira, želim da prenesem svima nama na Kosovu i Metohiji“ poručio je Petković u Zvečanu.

On je okupljenom narodu preneo pozdrave i čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kako je Petković rekao, poželeo srpskom narodu na KiM da očuva svoje jedinstvo i da ostane okupljen oko onoga što mu je najsvetije i najmilije.

„I kao što smo se danas okupili oko ove svete vatre, kao što smo se vekovima okupljali, tako se i dalje okupljali oko naše svete i velike ideje i da zajedno činimo sve da pobedi život na KiM. Kancelarija za KiM zajedno sa Vladom Republike Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem, više nego ikada ranije, čini mi se više nego ikada u prethodnih 40 godina, ulaže u srpske sredina na prostoru Kosova i Metohije. I ono što želim i danas da poručim – ta pomoć u novim bolnicama, školama, infrastrukturnim projektima, u poljoprivredi, privredi, biće još veća i obilnija u ovoj godini“ poručio je Petković.

Todosijević: Budimo jedinstveni, složni i strpljivi

Obrativši se okupljenom narodu, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević je poručio da je strpljenje vrlina koja će nam biti potrebna u predstojećem periodu.

„Budimo jedinstveni, budimo složni – reči su kojima nas je stalno naš blaženopočivši patrijarh Pavle opominjao. Ja bih danas dodao još budimo i strpljivi. Jer upravo strpljenje kao najveća vrlina koju čovek može da poseduje, biće nam možda i najpotrebnija u preriodu koji je pred nama“ rekao je Todosijević čestitavši građanima Zvečana Badnji dan i predstojeći Božić.

Milović: Iskušenja smo prošli zahvaljujući jedinstvu, slozi i zajedništvu, neka tako bude i u buduće

Gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović čestitao je vernicima praznike, izrazivši nadu da je ovo današnje radosno okupljanje, nagoveštaj boljih vremena za sve nas.

„Božić je porodični praznik, ono što nas okuplja, praznik jedinstva, sloge, zajedništva i neka tako bude i u buduće. Godina koja je iza nas, prevaziđena je upravo zahvaljujući našoj slozi, našem jedinstvu, a bila je puna iskušenja. Godina koja je pred nama takođe će biti puna iskušenja. Moramo biti i strpljivi, a pre svega složni i jedinstveni“ rekao je Milović i podsetio da je glavno izvorište sloge – porodica.

Milović je rekao da je posebno zadovoljstvo što je obeležavanju Badnje večeri u Zvečanu, ove godine prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Protojerej Bogomir Stević, starešina crkve Svetog Georgija, poklonio je povodom božićnih praznika Petkoviću, Miloviću i Todosijeviću ikone Presvete Bogorodice.

Okupljeni građani su ovom prilikom uputili poruke ohrabrenja i podrške najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Po završetku obreda, za starije je pripremljeno posluženje u vidu posne trpeze i kuvane rakije, dok su za najmlađe obezbeđeni slatki paketići.

Nakon Zvečana, osvećenje i paljenje badnjaka biće održano i u Kosovskoj Mitrovici ispred hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, gde će povečerje služiti vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.

Izvor i foto: radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još