• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Akcija u Štrpcu na Badnji dan – sprovođenje strahovlade i odmazde

Kancelarija ya Kosovo i Metohiju iydala je saopštenje povodom jutrošnje akcije kosovske policije,koja je pored Prištine i Uroševca, sprovedena i u Štrpcu.

“Današnje pretresanje srpskih kuća u Štrpcu, baš na Badnji dan, novi je pritisak i pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji. Pod plaštom borbe protiv korupcije, vlasti u Prištini i danas su, na jedan od najznačajnijih verskih praznika za Srbe, u Štrpcu sprovodili strahovladu i odmazdu” ocenjuju iz Kancelarije za KiM.

Iz kancelarije za KiM dodaju da je Badnji dan odabran tendenciozno, jer da nije tako, ispoštovala bi se činjenica da je za srpski narod i porodice koje u Štrpcu pretežno žive, današnji praznik od ogromnog značaja.

“Umesto da Srbima čestitaju Badnji dan kako dolikuje, predstavnici privremenih vlasti u Prištini to su učinili oružjem i zastrašivanjem vernika.
Tokom današnje akcije, pripadnici specijalnih policijskih snaga Rosu upali su u četiri srpske kuće na Badnje jutro pod punim naoružanjem.
Da je reč o istinskoj borbi protiv korupcije, a ne pritisku na preostali srpski narod u pokrajini, pokazuje trenutak koji je tendenciozno i namerno izabran za njeno sprovođenje i koji nedvosmisleno pokazuje da je reč o političkoj i etnički motivisanoj akciji” zaključuje se u saopštenju.

U drugom delu akcije „Brezovica“ jutros, uhapšeno je sedam osoba, od kojih dvoje službenika Ministarstva životne sredine, za koje se ne zna da li još uvek tamo rade i još pet građana.

Službenici ministarstva osumnjičeni su za „primanje mita“, a građani za „davanje mita“.

Racija velikih razmera počela je jutros u ranim jutarnjim satima u tri grada na Kosovu, u Prištini, Uroševcu i Štrpcu.

U Prištini, Uroševcu i Štrpcu jutros je nastavljena akcija Kosovske policije započeta 21. decembra a tiče se izdavanje dozvola i nelegalne gradnje na Brezovici.

Racija se odvija na četiri lokacije u Štrpcu, četiri u Prištini i dve u Uroševcu. Kako javlja portal Kallxo, akcija se proširila i na tri različite kancelarije pri Ministarstvu za životnu sredina, prostorno planiranje i infrastrukturu.

Glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari koji nadgleda akciju u Štrpcu kazao je za Kallxo da je u pitanju nastavak akcije pod nazivom „Brezovica“, te da se vrši pretres na nekoliko lokacija.

U prvom delu akcije „Brezovica“, 21. decembra prošle godine uhapšeno je 10 osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Šrtpce Bratislav Nikolić.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još