• Početna>
  • Vesti>

Statistika pokazuje da je natalitet u Srbiji u opadanju; Bolja situacija u srpskim sredinama na Kosovu

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku u Srbiji mortalitet i dalje u procentima premašuje natalitet. Odnos broja rodjenih beba u 2021. godini je za 0,1 odsto veći, ali to generalno ne popravlja veoma loš sttistički bilans o novorođenima u poslednjih nekoliko godina. Iako se zna da smo sve starija populacija i spadamo u starije stanovništvo u regionu i Evropi sve se ređe opredeljuemo za proširenje porodice.

U Republici Srbiji, u periodu januar–novembar 2021. godine, broj živorođenih je iznosio 56 648. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 56 587, beleži se rast od 61 odnosno za 0,1%, pokazuje statistika na nivou Srbije.

Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar–novembar 2021. godine iznosio je 123 492 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 97 633, beleži se rast od 25 859 ili za 26,5%.

Podsticajna sredstva i podrška države porodicama sa decom će možda u narednom periodu popraviti situaciju, ali to se ne može predvideti unapred.

Ono što je karakteristično jeste da rekord i ove godine , po broju novorođenih beba obara porodilište u kosovskom selu Pasjane .Tamo je u martu mesecu samo u jednom danu rođeno 5 beba, a godišnji bilans je premašio prošlogodišnji.

Tokom godine koja je za nama u mitrovačkom porodilištu rođene su 424 bebe, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica načelnik odeljenja ginekologije u KBC Kosovska Mitrovica Saša Zakić.

Zakić kaže da je uzrok za nešto manji broj novorođenčadi u odnosu na prethodne godine epidemijska situacija i kovid-19.

Ove godine nezavisno od pomoći države i propisanih zakona za podsticaj rađanja dece, pomoć za višečlane porodice obezbedila je i lokalna samouprava u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, saopštio je da će svaka porodica koja dobije četvro, peto ili šesto dete tokom ove godini od lokalne samouprave dobiti mesečnu novčanu nadoknadu u iznosu od 10.000 dinara.

„Privremeni organ opštine Kosovske Mitrovice finansijski će podržati svaku porodicu koja u 2022. godini dobije četvrto, peto i šesto dete. Tokom cele godine, svakog meseca porodica će imati pravo na 10.000 dinara odnosno na najviše 120.000 dinara”, istakao je Spirić.

Izvor: Radio Mitrovica sever

foto RTV Puls

Comments

Pročitaj još