Moguć porast broja novozaraženih posle praznika

Epidemiološka situacija na centralnom Kosovu je trenutno stabilna, iako je u poslednjih par dana zabeležen blagi porast broja pacijenata sa infekcijom gornjih disajnih puteva, rekao je za RTV Kim načelnik Službe za opštu medicinu pri Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.

Bez obzira na trenutnu epidemiošku situaciju doktor Rašić ne isključuje mogućnost da nakon novogodišnjih i božićnih praznika ponovo dođe do porasta broj zaraženih.

„Mi se nadamo, pošto smo apelovali na građane preko sredstava javnog informisanja, bez obzira što je epidemiološka situacija pod kontrolom, da se i dalje pridržavaju svih mera. Nadam se da ćemo ove godine biti malo pametniji, da će broj zaraženih biti manji“, rekao je on.

Omikron, nova varijanta korona virusa koja se brže širi, je registrovan 26. decembra prošle godine na Kosovu.

„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) omikron soj je zarazniji, ali postoje podaci koji ukazuju da je klinička slika blaža. Za sada, mi nemamo među srpskom populacijom osobe koje su zaražene omikron sojem. Videćemo koliko je zarazan i kakav je stepen težine bolesti aktuelan“, kazao je dr Rašić.

Skok broja novozaraženih poslednjih dana je zabeležen i u centralnoj Srbiji i regionu. Vakcinacija, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa osobama za koje je utvrđeno da boluju od kovida-19, ključni su u borbi protiv ove infekcije.

„Stanovištvu bi preporučio da, bez obzira što virus nije potvrđen kod nekih osoba, da i one koje imaju infekciju respiratornih puteva budu u nekoj vrsti izolacije i da izbegavaju kontakte. Testovi nekada budu i negativni, a osoba ima kovid-19. Za nas su, do sada, za postavljanje dijagnoze bili značajniji klinička slika i radiološki nalaz na plućima“, zaključio je Rašić.

Podsetimo, u okviru mera Vlade Kosova koje su donete radi borbe protiv koronavirusa, od juče svi koji žele da uđu na Kosovu moraju imati potvrdu o imunizaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, bez obzira na proizvođača.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još