• Početna>
  • Vesti>

Šekler: Posle praznika očekuje se skok novozaraženih u Srbiji

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je danas da se u Srbiji posle praznika može očekivati drastičan porast novozaraženih koronavirusom, pre svega, delta sojem koji je u Srbiji još uvek dominantniji od omikron varijante, prenosi Tanjug.

Šekler je za jutarnji program TV Prva rekao da ne želi da komentariše snimke dočeka Nove godine u gradovima po Srbiji i da je dovoljno o tome govorio pre praznika, ali je podsetio da je od juna prošle godina na snazi zabrana okupljanja više od 500 ljudi na otvorenom.

Na pitanje o objašnjenju političkog dela Kriznog štaba da je u Srbiji relativno mali broj novoobolelih, dok je u Evropi drugačija situacija, Šekler je ironično prokomentarisao da su u Evropi svi ”bili glupi”, a da smo mi videli šansu u tome da pružimo Evropi ”ono što ona sama neće”.

”Jer kod nas nema pandemije, virusa i porasta broja novozaraženih”, ironično je prokomentarisao Šekler.

Naveo je da se omikron soj ne može smatrati dominantnim u Srbiji i da za to ne postoje nikakvi dokazi, ali da očekuje skok novozaraženih delta sojem koji je, kako kaže, opasniji i izaziva teže kliničke slike od omikrona.

”U SAD i Velikoj Britaniji su mislili da je omikron preuzeo deltu. Međutim sada se objavljuju podaci da se smanjuje procenat učešća omikrona u broju novozaraženih i da je sada približno isto, odnosno polovično. Mislim da kod nas još preovladava delta soj”, rekao je Šekler.

Govoreći o iskustvima drugih zemalja, gde je omikron dominantan, Šekler je rekao da je Južna Afrika jedina zemlja u kojoj je omikron u potpunosti preuzeo primat u odnosu na delta soj i da se pokazalo da izaziva blaže kliničke slike i manju smrtnost.

”To se odnosi na vakcinisane, u riziku su ponovo nevakcinisani. Što se tiče evropskih zemalja gde je omikron jako prisutan, skočio je broj novozaraženih, ali nije drastično porastao broj preminulih. To je u zemljama gde je vakcinisano više od 80 do 85 odsto stanovništva”, naveo je Šekler.

Dodao je da je u zemljama kao što su Srbija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, gde procenat vakcinisanih nije prešao 50 odsto, sasvim drugačije.

”Kada se bude proširio omikron, biće veliki broj zaraženih. Možda neće biti veliki procenat hospitalizovanih kao ranije, ali u odnosu na porast broja zaraženih i to će biti dovoljno da napuni ceo sistem, a toga se bojim”, rekao je Šekler.

Na konstataciju da se govorilo da je omikron poslednji soj virusa korona i da znači kraj pandemije, Šekler je rekao da se to ne može reći jer je još uvek prisutan delta soj.

”Bilo je zamena nekoliko virusa, ali to je trajalo mesecima. Ovde imamo deltu koja je jako prenosiva, a omikron još više, ali ne možemo da kažemo da se više neće pojaviti nijedna varijanta i da je sa ovim kraj”, kazao je Šekler.

Izvor: Tanjug

Foto: TV Prva

Comments

Pročitaj još