• Početna>
  • Vesti>

Petković: Jedino kada se držimo zajedno i čuvamo jedinstvo možemo biti jači i snažniji

Pomaka u dijalog Beograda i Prištine nema, Srbi su svakodnevno izloženi napadima, uskraćeno im je pravo na slobodu kretanja, pravo na pravdu, pravo na imovinu, Priština svakodnevno inicira incidente… O ovim problemima ali i o tome šta država Srbija čini za svoj narod u južnoj pokrajini u emisiji TV Most „Intervju s povodom“ govorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Jedan od skorijih incidenata kada je u Štrpcu uhapšeno deset osoba, Petković je okarakterisao kao samo još jedan vid pritiska na srpski narod na Kosovu i Metohiji  i nastavak jednostranih nasilnih akcija Aljbina Kurtija i to, kako je rekao, očigledno samo u srpskim sredinama.

„Kada albanski političari u Prištini govore o tome kako se zapravo obračunavaju sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a zapravo vidimo da ulaze samo u srpske sredine i hapse viđenije Srbe jasno vam je da je nešto drugo po sredi“, naglasio je Petković.

On je dodao da je isti scenario bio i kada su nedavno jedinice ROSU, pod punim naoružanjem upale i u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.

„Epilog svega toga bilo je i ranjavanje Srećka Sofronijevića ali i smrt jedne starije gospođe Verice Đelić, koja je stradala od velike količine suzavca koji su pripadnici ROSU bacili u njeno dvorište“, podsetioj e Petković.

Petković je postavio pitanje „da li je to taj obračun protiv tzv. kriminala i korupcije.

„Posredi je da se zastraši srpski narod, da se u srpske sredine ulazi sa oklopnim vozilma, da ulazi ROSU tamo gde joj nije mesto i da se na taj način vrši dodatno pritisak na srpski narod kako bi se odselio, ili kako bi pristao na takozvano integrisanje u prištinski sistem, s obzirom da Priština i albanski političari imaju opsesiju severom Kosova i Metohije i odavno žele da ga integrišu u svoj sistem. S druge strane sloboda našeg naroda na Kosovu i Metohiji , pogotovu sloboda i hrabrost srpskog naroda na severu KiM zajedno sa državom Srbijom čuva taj sever kroz jedinstvo koje je ostvareno i oličeno i u Srpskoj listi ali i činjenici danas ogromna većina našeg naroda na KiM  podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića zahvaljujući kome se mi borimo za naše Kosovo i Metohiju“, naglasio je Petković.

On je dodao da je ta borba uspešna što se vidi i kroz ulaganja države Srbije koja su mnogo veća nego u svim godinama i decenijama koje su iza nas.

„To jasno pokazuje da mudrom i odgovornom politikom da, kada imate dovoljno sredstava u budžetu Republike Srbije, možete i mnogo više novca da izdvojite za prostor Kosova i Metohije“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Svakodnevne su provokacije Prištine, srpski narod oseća zabrinutost uprkos pomoći i podršci koju pruža država Srbija.

„ Ako pogledate šta se dešavalo 13. oktobra, ako pogledate pre toga šta se dešavalo na Jarinju i Brnjaku gde su, protivpravno, pripadnici ROSU upali na sever Kosova i Metohije i sa dugim cevima držali na nišanu skoro 13 dana goloruki srpski narod jasno vam je da je narod uplašen za sebe i svoju budućnost. Ako uz sve to dodate gotovo svakodnevne antisrpske izjave Aljbina Kurtija i ostalih neodgovornih političara u Prištini, ako vidite da odbijaju da razgovaraju u Briselu, odbijaju sve sporazume, jasno vam je da nemate s kim da razgovarate i da nemate s kim, kada govorimo o Albancima, da gradite normalizaciju odnosa koja je neophodna da bi mogli da nastavimo dalje i da gradimo bolju budućnost i u srpskim sredinama“, ocenio je Petković.

Ono što je, kako kaže, do  Srbije,država  čini i trudi se pomogne srpskom narodu kako bi bio sigurniji u bolju budućnost.

„Kada predsednik Aleksandar Vučić  kaže i više puta ponovi da više nikada ne može da se ponovi niti Oluja niti Pogrom kao 2004. godine, to uliva sigurnost i daje hrabrost našem narodu da nastavi da se bori jer zna da je država Srbija uz svoj narod koji nikada više neće biti ostavljen, kao što je bio ostavljen pre više decenija, zbog čega posledice trpimo i danas“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Uz provokacije i incidente koje inicira svakodnevno, Priština se svakodnevno služi i lažima. Petković je objasnio da, kada bi se bavio svim lažima i dezinformacijama koje dolaze iz Prištine, ne bi mogao da radi ništa drugo već samo time da se bavi.

„Odakle tolika potreba da se napada srpski narod, da se omalovažava srpski narod…Poslednji put kada sam pokušao da uđem na prostor Kosova i Metohije, a to je šesti put da mi je zabranjen ulazak u srpsku južnu pokrajinu, nisu me ni obavestili iako sam ja na vreme i u skladu sa sporazumom najavio svoju posetu, nisu mi dozvolili ulazak, suprotno svim sporazumima, a mi smo odobrili tog istog dana ulazak Donike Gervale u centralnu Srbiju, a oni izjavljuju i govore kako ona tog dana nije došla u Bujanovac i Preševo jer smo mi zabranili njen ulazak. To je apsolutna laž“, rekao je Petković i dodao da ukoliko Priština ne veruje njemu, neka veruje bar svom oficiru za vezu koji je poslao odgovor u kome se zahvaljuje na odobravanju posete Gervale Bujanovcu i Preševu.

„Ne razumem šta Kurti misli ovakvim ponašanjem, jer, ako se glavnom pregovaraču sa beogradske strane zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije i ako se ovako ponašaju, onda je jasno zašto do dana današnjeg mi imamo 140 incidenata, napada na naše ljude i tome nema kraja. Ako se tako ponašaju prema zvaničnicima Vlade u Beogradu, jasno je kako se tek onda ponašaju prema našim ljudima po Metoiji i po Kosovskom Pomoravlju i centralnom Kosovu i severu KiM“, ogorčen je Petković.

Govoreći o izjavi Petra Stana da Prština treba da preispita svoju odluku o zabrani ulaska na teritoriju KiM, Petković je naglasio da je Stano tokom svoje poslednje posete eksplicitno rekao da Priština krši sporazum i da njemu treba da bude dozvoljena poseta.

„Prvi put je direktno, ne upirući prstom u dve strane, kao da smo uvek podjednako krivi i odgovorni kao što je Priština, jer to nije slučaj. Oni ništa drugo nisu ni mogli da izjave jer je reč o najprostijem i najdirektnijem kršenju Briselskog sporazuma i Sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama“, rekao je Petković.

„Važno je da to mene ne može da zaustavi. Nećemo mi odustati od našeg naroda. To što su pokušali mene da spreče da uđem na prostor KiM, ne znači da će ikada moći da spreče državu Srbiju da pomaže svoj narod na Kosovu i Metohiji. Na to imamo pravo i to još jače i još snažnije ćemo biti uz naš narod  i pomagati“, ukazao je Petković i dodao da će i tokom novogodišnjih i božićnih praznika posetiti Kosovo i Metohiju.

Petković je naglasio da je velika odgovornost i na međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji koja je, kako je rekao, garant i potpisnik svih sporazuma  dogovorenih u Briselu.

“Potpuni bi bio nonsens da Evropska unija da podiže ruke i govori da je nemoćna bilo šta da učini, jer, sa druge strane imamo Aljbina Kurtija koji sve odbija. Mene to ne interesuje, mene interesuje da se sporazumi sprovode. Jer, mi poštujemo sporazume. Od 2013. godine sve što je bila naša obeveza je sprovedeno čime se pokazuje da smo odgovorni, da želimo na pravi način da pristupimo dijalogu, jer, da se razumemo – mi ovo činimo, pre svega, zbog našeg naroda, mira i bezbednosti. Znamo da koliko god je teško i naporno, bolje je uvek da problem imate na stolu u Briselu, nego da imate probleme na terenu i incidente koji, na žalost, mogu da krenu i onako kako ne želimo i da onda imamo još veći problem i dublje zakopavanje u problematiku iz koje treba da izađemo. Ako nećemo da živimo jedni sa drugima, možemo da živimo bar jedni pored drugih”, rekao je Petković i dodao da istorijsko pomirenje između srpskog i albanskog naroda neophodno zbog mira i stabilnosti kao i ekonomskog prosperiteta na celom Zapadnom Balkanu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i posvećenosti Srbije dijalogu, Petković je istakao da Priština nipodaštava Evropsku uniju jer, između ostalog, odbija da razgovara o onome što je na dnevnom redu – formiranje Zajednice srpskih opština, kao id a Besljimi, koji je sada prištinski pregovarač,  odbija da da se sastane  sa Petkovićem i  sa ekspertima srpske strane u dijalogu.

 “U danu kada mi treba da sednemo i pričamo o temama koje su na dnevnom redu, u tom trenutku Aljbin Kurti u Prištini drži konferenciju za štampu gde kaže – ne da nećemo da pričamo sa Beogradom samo o ZSO, pa ide korak dalje – nećemo da pričamo o energetic, pravosuđu i drugim stvarima… što je nonsense. To su stvari koje su potpisane, koje su dogovorene i gde, mi čak više i ne treba da razgovaramo već samo moramo da razgovaramo o implementaciji, odnosno kako da te sporazume sprovedemo u delo jer je to obaveza Prištine a bez čega mi ne možemo normalno da živimo na prostoru Kosova i Metohije”, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković se osvrnuo i na dogovoreni sporazum o režimu stikera rekavši da je do eskalacije sitaucije došlo kada je Priština jednostrano uvela probne tablice i želela da  konfiskuje KM tablice i ostale tablice koje su izdate od strane policijskih uprava države Srbije za prostor Kosova i Metohije.

“Priština je htela da skida i naplaćuje uvođenje probnih tablica za vozila sa registarskim tablicama koje dolaze iz centralne Srbije. To su radili na Merdaru, na Končulju ali nisu uspeli na severu jer je narod želeo da odbrani pravo na slobodu i sve one sporazume koje smo u tom pravcu potpisivali. Oni 13 dana drže na nišanu naše ljude, pritom zaustavljaju život na severu Kosova i Metohije “, rekao je Petković i zapitao se koje to tablice mogu da imaju vozila koja prevoze našu decu u škole ili ambulantna vozila…

Prema rečima Petkovića, u Briselu je dogovoreno da se ispoštuje sporazum koji je potpisan 2016. godine.

“Da su ga tada sproveli kada je bio potpisan ne bi imali ove problem. Tako je i sa svim drugim stvarima. Očigledno zatežu, neće da sprovode, neko to dozvoljava, podržava ih neko ko je iza njih, neko ko je mentor kosovske nezavisnosti i neko ko možda više gura nego sami Albanci, da bi se došlo do nekakve krize, u kojoj neko očigledno ima interes da profitira, ali nema interes srpski narod, država Srbija. Onda dolazimo do toga da se saglašavamo s nečim što je već bilo ranije dogovoreno”, istakao je Petković.

Petković je naveo da država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić koji najbolje poznaje process dijaloga jer je uključen od samog početka,  brinu o srpskom narodu na KiM i insistiraju na svemu što je dogovoreno, jer, kako je rekao, kod nas važi pravilo da ugovori moraju da se poštuju.

“Evropska unija, koja očigledno ima neke svoje interese, neka dobro zna da od onoga što je dogovoreno ne možemo da odustanemo, jer su to evropski standardi. I na njima insistiramo. Zato je važno da smo u dijalogu, da pregovaramo, dovoljno je da nas 24 časa unapred pozovete i mi ćemo se odazvati i biti u Briselu, jer, znamo koliko nam je važno, pre svega zbog našeg naroda koji živi na teškom području za koje se borimo svim snagama, a nimalo nije lako. Naša pozicija po pitanju Kosova i Metohije danas je mnogo teška, između ostalog, zahvaljujući i delu opozicije koja se sada busa u grudi i govori kako bi da juriša na Đakovicu i Kačanik ali, po mogućstvu, preko tvitera iz toplih stanova u  Beogradu ili kafića, gde obično vole da provode vreme, ili kada daju izjave gde donose direktnu štetu srpskom narodu na KiM, poput Đilasa koji neshvatljivo, u sred Vašingtona napada naš narod i govori da su naši ljudi na severu KiM kriminalci“, naveo je Petković .

Kao posledica Đilasovih napada usledili su upadi ROSU pod izgovorom borbe protiv nekakvog organizovanog kriminala i korupcije a cilj je, kaže Petković, da se protera srpski narod i izvrši pritisak kako bi Srbi pritvatili ono što su odbijali poslednjih 20 godina.

“Taj naš mučelni i stradali narod je najbolje pokazao šta misli o Đilasu, Tadiću i Jeremiću, oni dole nemaju nikakvu podršku a kako bi je i imali kada su doveli Euleks na prostor Kosova i Metohije koji ni jedan zločin protiv Srba nije rasvetlio, koji su stvorili granicu između Srba i na Jarinju i na Brnjaku, koji su nam uveli i carinu i carinski pečat, i lična dokumenta. Na kraju, oni su ti koji su uveli te RKS tablice koje se spominju u samom sporazumu”, naglasio je Petković uz opasku da ukoliko je taj sporazum dobar odakle RKS tablice koje predstavljaju oznaku državnosti takozvanog Kosova, što Srbija ne prihvata.

Odluku Međunarodnog suda u Hagu 2010. godine prema  kojoj  Deklaraciji o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu, Petkovič je ocenio rezultatom politike Vuka Jeremića, Đilasa, Tadića i ostalih.

Govoreći o uzurpiranoj imovini Srba na Kosovu i Metohiji i pravdi Petković je naveo da je to pitanje teško i još uvek nerešeno, ali uprkos želji da se taj problem reši na pravedan način, obzirom da su se mnoge stvari već dogodile, Srbija nije u zavidnoj poziciji, pogotovo kada je reč o državnoj i društvenoj, ali i privatnoj svojini.

“80.000 najrazličitijih tužbi i dalje visi u vazduhu, ne odlučuje se po njima, za uzurpiranu imovinu gde su Albanci ušli u stanove i kuće Srba koji su proterani i ne žive više tu, naročito južno od Ibra. Preko 660 preduzeća je preuzeto od strane takozvane Kosovske agencije za privatizaciju, veliki broj preduzeća ušao je u proces likvidacije…napravili su, bukvalno, pokolj na imovinskom planu”, istakao je Petković i podsetio da je prošle godine, na insistiranje Beograda pitanje imovine stavljeno na dnevni red u okviru Briselskog dijaloga.

Međutim, dodao je Petković, Priština smatra da je to njeno unutrašnje pitanje i o tome ne želi da razgovara.

“Mi smo se borili, i kroz Vašingtonski sporazum da veći deo tih stvari bude spomenut i stavljen u taj sporazum, kao i pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve, ali i pitanje jezera Gazivode, na koji način da se dele energetski resursi jezera i hidrocentrale koja se tamo nalazi”, napomenuo  je Petković i dodao da bez obzira na sve, Priština ne želi da vrati imovinu Srbima.

Prema njegovim rečima, 2015. godine pod ingerencijom i u dogovoru sa Evropskom unijom formiran je zakon prema kojem je bilo dovoljno da dovedete dva Albanca u Katastar i Agenciju za verifikaciju koji su bili spremni da lažno svedoče i potvrde da je neki treći Albanac vlasnik neke srpske imovine . Proces dokazivanja traje godinama a mnogi i ne uspeju da dokažu i reše to pitanje.

“S druge strane Kancelarija za KiM pruža pravnu pomoć za naše ljude a postoji i projekat besplatne pravne pomoći.  Sa njima usko sarađujemo, imamo oko 5.000 slučajeva koji se trenutno obrađuju i gde se vode procesi, od toga oko 2.000 koje smo uspešno uspeli da rešimo i vratimo prave vlasnike u posed njihove imovine”, objasnio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetio je i na slučaj imovine manastira Visoki Dečani.

“Kada takozvani Ustavni sud Kosova 2016. godine donese odluku da 24 hektara zemljišta manastira Visoki Dečani jeste vlasništvo Eparhije raško-prizrenske i manastira Dečani, kada njihova najviša pravna instance donese takvu odluku i kaže da mora da bude u lokalnom katastru upisano kao imovina SPC, i kada nakon više od pet godina se to ne izvršava i pritom najviši političari u Prištini govore kako im ne pada na pamet da to urade, jasno je gde se mi nalazimo kada oni sopstvene propise krše”, naglasio je Petković.

Dodao je da ima i slučajeva da pojedini Srbi i ne znaju da je njihova imovina promenila vlasnika.

“Kada se vode neki sudski procesi oni oglase na njihovoj oglasnoj tabli određen sudski process, pogotovu ako se to dešava u Srbici, Klini, ili negde u gradovima gde Srba više nema. Ko će vlasnike da obavesti? Tako propadaju ti sudski procesi, ali mi smo tu da se borimo i činimo sve što možemo, jer nam je važno da svaki naš čovek dođe u posed svoje imovine i da se dokaže njegovo vlasništvo”, istakao je Petković

Petković se osvrnuo i na sve jače jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji što, kako je rekao, Prištini jako smeta.

“Prištini to smeta i to se vidi najbolje po tome što je posebno bila nervozna pred lokalne izbore”, naveo je Petković i dodao da su izbori pokazali da je Kurti, bez obzira na upad ROSU u četiri srpske opštine, izgubio izbore u svim opštinam na KiM koje su u prištinskom sistemu, kao i da je podrška njegovoj partiji mnogo manja.

Prema Petkovićevom mišljenju to je pokazatelj da i albanski narod ne želi više to da gleda, uprkos mišljenju Prištine da je dovoljno da se napadne neki Srbin, upadne na sever KiM kako bi se povećala popularnost aktuelne vlasti.

“To su vremena koja su prošla. I albanski narod želi posao, želi bolji život, a pošto se nisu snašli ni u ekonomskim pitanjima gde je ogromna nezaposlenost, nemaju industriju, nemaju strane investiture, ogroman broj ljudi želi da ide u pravcu Evropske unije, Amerike…nisu se snašli u vreme pandemije, jurili naše lekare i pretraživali naše ambulante, kada su svuda u svetu lekari heroji, samo se srpski lekari na prostoru Kosova i Metohije gone od strane Prištine, mislili su da napadnu Srbe po starom oprobanom receptu i povećaju broj svojih glasova. To se nije desilo u slučaju Kurtija”, naveo je Petković i poručio Prištini da su,  svaki put kada napada Srbe i želi da nešto učini nažao, Srbi još jači i još snažniji.

Petković je podsetio da je Srpska lista ubedljivo pobedila u prvom krugu, sa velikom izlaznošću u svih deset opština koje su zalog formiranja Zajednice srpskih opština i da o takvoj izlaznosti i o takvoj pobedi  albanske političke partije samo mogu da sanjaju.

“Svi su odgovorili na poziv predsednika Aleksandra Vučića  i pokazali poverenje, pre svega, prema našem predsedniku da se izađe na izbore i da se na taj način olovkom, mudrošću borimo i izborimo za naše mesto na Kosovu i Metohiji”, naglasio je Petković.

Kada je reč o predstojećem referendumu i odbijanju Prištine da dozvoli održavanje referenduma na KiM, Petković je napomenuo da do dolaska Kurtija na vlast svi izborni procesi koji su se održavali u centralnoj Srbiji bili su omogućeni i Srbima na KiM.

“To je osnovno ljudsko pravo – pravo glasa koje niko ne može da vam ukine i koje je nama garantovano Rezolucijom 1244, ali koje je dodatno garantovano i odlukom o formiranju misije OEBS na KiM. Zato je OEBS u skladu sa svojim mandatom, svih ovih godina unazad, učestvovalo u sprovođenju izbornog  procesa  na prostoru Kosova i Metohije koje je organizovao Beograd. Sada, pošto Kurti sve odbija, odbio je i pravo Srbima da glasaju”, napomenuo je Petković.

Objasnio je da je Beograd alarmirao sve instance, jer nije tu ideja samo da se zabrani referendum, već da se zabrane i ostali izborni procesi koje organizuje Beograd.

“Zato smo se obratili Kvinti i Briselu, i gospodinu Lajčaku i svim ostalim državama. Od nekih smo već dobili odgovor da ozbiljno rade na tom pitanju. Kako će do kraja biti, videćemo jer to pre svega zavisi od pritiska Zapada na Kurtija da se ispoštuje ono što je osnovno ljudsko pravo koje ne sme da bude ukinuto građanima Srbije na prostoru Kosova i Metohije”, istakao je Petković i dodao da je u više navrata razgovarao sa čelnicima Misije OEBS na KiM koji su izrazili spremnost da učestvuju u organizovanju ovog izbornog procesa.

Direktor Kancelarije osvrnuo se i na realizaciju svih planiranih  investicionih programa u ovoj, ali i najavio za narednu godinu još veća ulaganja države Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

 “Pored mnogih izazova u godini koja je iza nas, mogu da se pohvalim da smo imali najbolji investicioni ciklus Vlade Srbije za prostor Kosova i Metohije, na ličnu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije koja je sprovodila čitav proces na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.  Kancelarija za KiM je operativno učinila sve kako bi više nego ikada veliki broj projekata bio spušten na prostor KiM, u srpske sredine. “, izjavio je Petković.

Petković je istakao da je u poslednjoj godini završava se 17 zgrada koje se grade, tako da će se stvoriti prilika da se podeli preko 200 stanova uglavnom višedetnim porodicama, mlađim bračnim parovima, povratnicima i onima koji žele da sviju svoje gnezdo na Kosovu i Metohiji.

“To ne bi moglo da predsednik nije uspeo, da kroz fiskalnu konsolidaciju i teške reforme koje smo sprovodili, ostvarimo prihod u budžetu i zahvaljujući tome mi smo bili u prilici da pored redovnog budžeta samo ove godine, dodatno reblansom, bude izdvojeno 4 milijarde dinara, uključujići i jednokratnu novčanu pomoć od 100 i 200 evra koja je data svim našim ljudima na KiM”, naglasio je Petković.

Petković je dodao da će država Srbija i u narednoj godini stvoriti prostora za dodatnu novčanu pomoć ali i velike kapitalne infrastrukturne projekte kao što su izgradnja bolnice u Gračanici, rekonstrukcija KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, obnavljanje starih i završetak 10 novih ambulanti u srpskim sredinama na KiM kako bi svi imali pristojne uslove pri lečenju.

Kao pokazatelj brige o našim ljudima na KiM, Petković je istakao činjenicu da je u poslednje dve godine zaposleno 305 zdravstvenih radnika  na ovom prostoru, čime je 305 porodica dodatno finansijski osigurano a i povećan kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Država Srbija je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju značajna sredstva opredelila i za privredu i poljoprivredu.

“Kroz brojne konkurse koje je sprovodila Kancelarija, odnosno opštine na prostoru KiM uspeli smo da pomognemo velikom broju malih i srednjih preduzeća, našim privrednim subjektima, zahvaljujući kojima očekujemo sada i dodatno 168 novih radnih mesta”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je u planu da se u naredoj godini izgradi još 18 zgrada sa preko 200 novih stanova.

“Biće završena u potpunosti Sunčana dolina, povratničko naselje gde će moći da živi preko 1.300 ljudi, sa najsavremenijim i vrtićem i drugim propratnim zgradama, uključujući i biblioteku i sportski centar. Tu će biti i zgrada TV Most-a, kao i prodavnice i sve ono što čini jedno naselje visokog kvaliteta”, rekao je Petković.

Kada je reč o rekonstrukciji i adaptaciji kuća, Petković je naglasio da je i u toj oblasti postignut rekordan rezultat. Prema njegovim rečima preko 700 porodičnih kuća je rekonstruisano, izgrađene su nove kuće a mnogima je pružena pomoć u vidu stolarije, rekonstrukcije krova ili pomoći u građevinskom materijalu za izgradnju dodatnog prostora, fasade…Pomoć je, kako je rekao, pružena Srbima i severno i južno od Ibra.

Petković je naglasio da je Kancelarija za KiM i za sanaciju posledica ovogodišnjih poplava  izdvojila značajna sredstva tako da je 150 porodica dobilo po 1.000 evra dok je za 500 porodica izdvojeno po 50.000 dinara.

Govoreći o ulaganjima u poljoprivredi, direktor Kancelarije za KiM je napomenuo da je pomoć isporučena u vidu sadnog i setvenog materijala, poljoprivredne mehanizacije…

“Trudili smo se da na svaki način pomognemo našem narodu – od socijalnih davanja do poljoprivrede”, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je Srbima koji žive na prostoru Kosova i Metohije da jedino kada se držimo zajedno i čuvamo jedinstvo možemo biti jači i snažniji.

“Moja poruka je uvek ista. Da se držimo zajedno, da čuvamo jedinstvo i da tako kroz sve nevolje i nedaće izađemo podignute glave, da izdržimo sva iskušenja, da ne nasedamo na provokacije, da je država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, da ćemo još više i još značajnije da pomažemo naš narod i u periodu koji dolazi. Država Srbija nikada neće odustati od svog naroda na KiM, čeka nas još jedna godina novih investicija i ulaganja države Srbije na prostor Kosova i Metohije, da se držimo zajedno, insistiramo na dijalogu, kao i da ćemo učiniti sve što možemo da poboljšamo životni standard a sve ono što ne zavisi od nas mi ćemo u našoj diplomatskoj borbi, u Briselu ali i u drugim mestima da se borimo za naš narod jer to je ono što nam jedino preostaje, da se držimo jedni drugih. Kad je uz svoj narod država koja je jaka i snažna i koja će biti još jača i snažnija u narednoj godini, neće biti zime”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još