Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog  multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Pavićević je umetnik istančanog senzibiliteta, širokog nesputanog duha, a takvima nikada nije blo jednostavno da postoje u nesenzibilnom svetu oštrih ivica, među ljudima zgrčenog i strahom od očekivanja sredine sputanog duha. Samo neko takav, ko u sebi nosi manire metrople, ume da u metropoli živi i da je uoči i u mitrovačkoj svakodnevici.

“Dejan je uvek tu da nam izmami osmehe i dobru energiju, da nas natera da igramo, a evo večeras, ako mi uspemo da mu uzvratimo pola od onoga što je on dao ovom gradu, mislim da bi bio srećan. On je to zaslužio jer je celu svoju dušu i svo svoje stvaralaštvo, dao ovom gradu. On u njemu živi i sada a svi smo svesni toga da ima mnogo veće domete” rekla je otvarajući izložbu  akademski slikar Miljana Dunđerin i odbila da Dejanovo likovno stvaralaštvo ukalupi u bilo koji umetnički ram, jer kako kaže “svako ko se trudi da stvara jeste mali umetnik”.

A odabirom tehnika i pravaca, Dejan je pokazao da bi bio izvanredan u svim izdanjima. Ima tu akvarela, gvaša, tuša….Od impresionizma do pop arta u kome je možda i najbolji.

Pavićević se priseća da je najveću podršku dobio od svog nastavnika likovne kulture u osnovnoj školi Ibrahima Redžovića.

“Svim ovim tehnikama me je on naučio. Važno je da kažem da smo mi tada bili drugi u svetu, odmah iza Japana, na takmičenju školskih likovnih sekcija koje je održano u Tokiju” priča Dejan.

Dodaje da je svoj slikarski talenat malo zanemario jer se paralelno sa tim, ozbiljno bavi muzikom, po čemu nam je dobro poznat, ali i zbog obaveza u školi, gde radi kao nastavnik engleskog jezika.

Naziv izložbe je “Moj mali svet”. Pavićevićev svet čine njegove slike, njegova muzika, njegovi prijatelji koji su sinoć bili tu da daju podršku njegovom stvaralaštvu, ali i mnoštvo generacija učenika  koji su od njega, pored engleske lingvistike, mogli da usvoje i taj nesvakidašnji, raskošan, metropolski duh. To valjda znači da kada ukapiraš da ovaj svet ide dođavola,  kreneš da rađaš jedan novi svet. Možda ne tako glomazan, ne tako ozbiljan, ali svakako dovoljan za tebe i ljude tebi slične.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još