• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Država će nastaviti da poboljšava životni standard medicinskog osoblja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja i da će lekari, medicinske sestre i tehničari moći da planiraju budućnost u svojoj zemlji.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se najuspešnijim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih škola, na svečanosti povodom uručivanja ugovora o radu, istakao da će mladi stručnjaci veoma brzo naučiti da je lako državi da u jednom trenutku jednokratno da novac, ali da kada se neko zaposli na stalno, onda se država obavezuje da isplaćuje plate i sve drugo 30 ili 40 godina.

“Vi ste svojim učenjem, radom pokazali da ste ispred ostalih. Zato želimo da ostanete ovde, da najbolji budu u Srbiji, a poruka države je da će učiniti sve da radite u boljim uslovima”, objasnio je.

Vučić je ukazao da je kod dekana Medicinskog fakulteta Lazara Davidovića dolazio bezbroj puta boreći se za tuđe, ali i ponekad za svoj život.

“Ali u uslovima u kojima je radio profesor Laza vi nećete raditi, već ćete raditi u neoporedivo boljim uslovima. Ne mislim da je to dovoljno, ali važno je da vidite kako možemo da idemo napred”, poručio je.

Vučić je rekao da mladi medicinirani koji su sada dobili ugovore, nemaju samo uobičajenu odgovornost lekara i medicinskih sestara i tehničara, već da je pred njima mnogo više toga.

“Vi ste posebno izabrani zahvaljujući svim vašim sposobnostima, radu, trudu. Moraćete da snosite veću odgovornost od svih drugih, kao što ni na školovanju niste bili isti kao i drugi zbog vaše želje da budete nahbolji. Na poslu koji dolazi vaša odgovornost će biti velika. Danas znamo svi ko ste i znamo šta očekujmemo od vas”, rekao je.

Izrazio je uverenje da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja, ali i da je siguran da će moći da planiraju svoju budućnost u našoj zemlji.

Citirajući čuvenog lekara Alberta Švajcera: da uspeh nije ključ sreće, već je sreća ključ uspeha, i da će onaj ko voli ono što radi, biti uspešan, Vučić je rekao da nema ništa važnije i lepše nego da svako radi ono što voli i za šta se školovao.

Preneo im je i savet koji je dobio od nekadašnjeg izrealskog premijera Šimona i zamolio ih da ga usvoje, kako bi se dalje usavršavali: da mladi, ako ne rade bar dva sata dnevno, neće moći da napreduju, kao ni stariji, ako bar dva sata dnevno ne posvete učenju.

“Škola nikad nije završena, morate da učite, sve što se menja u svetu, da sve što rade u svetu možete i vi ovde da primenite, za očuvanje zdravlja naših građana. Da uvek i sebi nosite tu vrstu posebnosti, tu razliku kojom treba da se ponosite i da uvek budete bolji od drugih. Nemojte da bežite od tog takmičenja. Stavljajte visoke ciljeve, jer samo onaj ko visoko podigne lestvicu, može i da je preskoči. Ako je postavite nisko, ostaćete na nivou proseka, a vi to niste”, poručio im je predsednik Srbije.

Dodao je da je srećan što danas 711 ljudi dobija posao, mladih lekara, medicinskih sestara, tehničara iako to, kaže, nije mali novac za državu jer je stalna obaveza, ali je obaveza sa kojom država može da izađe na kraj.

“Zajedno možemo da stvorimo uspešniju Srbiju, da napravimo da sutra imamo više novca, a to možemo samo uz najbolje”, rekao je Vučić.

Zamolio ih je da budu vredni i posvećeni kao i do sada.

“Želim vam sreću ovog sveta, mnogo od vas očekujemo. Uđite u te uzburkane vode rada, ali borite se kao do sada i još snažnije i siguran sam da ćete biti uspešni, na ponos roditelja i svih nas. Želim vam mnogo dobrog posla, da budete najbolji, najuspešniji, da Srbiju nikada ne napustite”, poručio je predsednik Vučić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još