• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab: Nema novih mera, postojeće ostaju na snazi

Krizni štab je došao do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu, rekla je nakon sednice Kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević. Dodala je da opšte mere – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance – daju rezultate.

Članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je, nakon sednice Kriznog štaba, da su članovi štaba došli do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu.

Napomenula je da opšte mere – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance – daju rezultate i apelovala na građane da se vakcinišu. 

“Zaključno sa današnjim danom 58,2 odsto punoletnih stanovnika je vakcinisano. To jeste značajan broj. Značajan procenat naših građana je svesno i savesno preuzeo ulogu da grade naš kolektivni imunitet”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o predstojećim praznicima, članica Kriznog štaba je poručila da su saveti isti kao i prethodne dve godine.

“Da čuvate sebe, da čuvate svoju porodicu i jedino tako možemo izaći kao pobednici”, napomenula je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da su kovid propusnice dale efekta, uprkos limitiranom broju inspektora na terenu, a da će tehnološka poboljšanja omogućiti da se lakše utvrde da li su propusnice falsifikovane.

“Broj pozitivnih u porastu, naročito u Beogradu” 

Članica Kriznog štaba je istakla da je broj pozitivnih u porastu, naročito na području Beograda.

“Možemo videti da smo poslednjih nedelja imali stabilnu situaciju sa stopama incidencije koja je među najnižima u Evropi. Poslednjih dana, kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, pogotovo na području Beograda”, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da procenat pozitivnosti lagano raste – sa 8,2 odsto prethodnih dana na oko 10 procenata.

“Neko će da kaže da to u procentualnim brojevima i jedinicama nije tako veliko povećanja, ali bojimo se da to nije početak nekog velikog povećanja, pogotovo na području Beograda”, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da se odluka da zimski raspust ne počne ranije pokazala ispravnom.

“Ono što se pokazalo da je bila apsolutno ispravna odluka koju smo doneli na poslednjoj sednici Kriznog štaba da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta, jer smo videli da se u školskoj sredini održala stabilna situacija, čak je zabeležen i pad. Dobro je što već za dva dana počinje školski raspust koji će da traje tri nedelje”, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je istakla da je nastupajući period vezan za različite proslave i periode kada su mnogima slave i podsetila da je nedavno omikron soj detektovan i u Srbiji.

“Moramo da budemo svesni da je virus tu, da od pre par dana smo zvanično detektovali prisustvo omikron soja koronavirusa, za koji je pokazano dosada da se značajno brže širi u odnosu na druge dosada poznate sojeve koronavirusa”, navela je članica Kriznog štaba.

Napomenula je da nije bilo velikih istraživanja, a da su neki podaci pokazali da većina zaraženih omikron sojem ima blaži oblik bolesti.

Izvor i foto: RTS, Tanjug

Comments

Pročitaj još