• Početna>
  • Vesti>

Kosovska skupština bez odluke o hitnim merama za struju; opozicija kritikuje vladu

Na današnjoj vanrednoj sednici kosovske skupštine nije izglasana odluka kosovske vlade o proglašenju vanrednog energetskog stanja. Sa 55 poslanika, skupština nije imala kvorum za sednicu radi razmatranja odluke. Međutim, usledila je višečasovna rasprava kroz koju je opozicija optuživala kosovsku vladu da je odgovorna za trenutno stanje kada je u pitanju električna energija. Srpska lista bojkotovala je sednicu, javio je KoSSev. Sednica će se nastaviti sutra u 11 časova. 

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli predstavila je poslanicima i obrazložila odluku vlade o proglašenju vanrednog energetskog stanja, dodajući da ova odluka koju može da donese skupština ne znači da će odmah biti preduzete restriktivne mere. 

Ona je dodala da će odluke biti zasnovane na preporukama Tehničkog komiteta koji se očekuje da bude formiran odlukom koja je pred poslanicima. Pozvala je poslanike da daju saglasnost za ovu odluku, saopšteno je iz kosovske skupštine.

Mimoza Kusari-Lila, iz Poslaničke grupe Samoopredeljenja, istakla je da su ovu vanrednu sednicu inicirali potpisnici istog političkog subjekta. Ona je opravdala odluku vlade, tražeći podršku Skupštine.

U ime Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, govor je održao poslanik Ferat Šalja, koji je rekao da je struja trebalo da bude obezbeđena ranije dugoročnim ugovorom, a ne, kako je rekao, da se kupuje danas. 

Osvrćući se na vladu, on je dodao da su desetine miliona evra “kružile bez odbora KEK-a”. 

Prema njegovim rečima, da je struja kupljena pre šest ili devet meseci, ugovorom, bila bi drugačija situacija.

Poslanik Ljumir Abdidžiku, u ime Demokratske lige Kosova, rekao je da Kosovo odlaže šest meseci da proglasi vanredno stanje zbog energetske krize.
 
Takođe je istakao da je Kosovo sa energetskom krizom postalo “međunarodna vest”, navodi se u saopštenju iz kosovske skupštine.

Abdidžiku je rekao da se drugi ne suočavaju sa ovom situacijom, jer su, prema njegovim rečima, proglasili vanredno stanje u oktobru, kada su cene struje bile niže, a kriza “lakša”.

Predsedavajući poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, rekao je da je njegov parlamentarna grupa pre dve nedelje zahtevala parlamentarnu debatu o energetskoj krizi.

On je rekao da zabrinjava činjenica da vlada ignoriše ovaj problem, prebacujući krivicu na treća lica. 

Prema Tahirijevim rečima, do danas nije viđena nikakva akcija ili konkretna strategija koja bi rešila problem električne energije.

Više puta su se obraćali kosovska ministarka ekonomije, kao i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, koji su davali dodatna pojašnjenja na pitanja poslanika. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: Kosovska skupština


Comments

Pročitaj još