Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SKC Priština

Srpski kulturni centar u Prištini je u okviru projekta „Moja prva knjiga“ izdao zbornik dečijih radova pod nazivom „Tebi se vraćam“.

Srpski kulturni centar u Prištini je u okviru projekta „Moja prva knjiga“ izdao zbornik dečijih radova pod nazivom „Tebi se vraćam“.
„Tebi se vraćam“ je drugi po redu zbornik koji je Srpski kulturni centar izdao uz podršku Ministarstva Kulture i informisanja Republike Srbije u okviru istog projekta.

U zborniku koji je priredila profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić, a recenziju potpisao profesor dr. Zoran Pavlović nalaze se književni i likovni radovi srednjoškolaca.
Tročlana komisija koju su činili prof. dr Zoran Pavlović, Dušica Kostić iz SKC-a i laureat sa prošlog takmičenja Irena Mladenović izdvojila je tri književna rada koji se posebno ističu kvalitetom i inventivnošću.
Žiri je odlučio da prvonagrađeni bude učenik Gimnazije Priština Petar Perić, za prozni lirski sastav Tamo daleko. Drugo mesto po oceni žirija pripada duhovitom Otvorenom pismu Dositeju – Aleksandre Ničić, takođe učenice Gimnazije Priština. Treća nagrada ide u Šilovo, Kristini Gavrilović učenici OŠ „Vuk Karadžić“ za sastav Tajanstvena kutija.


S obzirom na to da je zbornik obogaćen ilustracijama koje su takođe radili njihovi vršnjaci, žiri je takođe odlučio i da se učenica Gimnazije Priština Natalija Maksimović nagradi za najbolju ilustraciju.
U zborniku su literarni radovi 14 učenika. Pisanim redovima nadarenih mladih stvaralaca Srpski kulturni centar ne samo da čuva jezik, već se bori i za očuvanje svojih korena, kulture, tradicije, ali i za svoj opstanak na parčetu zemlje kojim su hodali naši preci.

Za razliku od našeg prvog zbornika „Kuda da krenem“ u kome su učešće uzeli samo učenici centralnog Kosova, u zborniku „Tebi se vraćam“ ima radova dece kako iz centralnog Kosova, tako i Kosovskog Pomoravlja, ali i iz Velike Hoče.
Promocija zbornika će biti priređena na proleće kada ćemo i nagrađeni biti darovani knjigama.

Izvor: Radio Mitrovica sever/ SKC Priština

Comments

Pročitaj još