Potvrđeni prvi slučajevi omikron soja na Kosovu

Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je da je na Kosovu registrovan novi soj koronavirusa – omikron, tj. da je za sada potvrđeno ukupno devet slučajeva.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju ovog instituta juče su testirana 22 pozitivna uzorka prikupljena u periodu od 15. do 25. decembra, od kojih je za devet potvrđeno da je u pitanju varijanta omikron, naveli su iz ovog instituta.

Precizirali su da su dva slučaja registrovana kod osoba koje su došle na Kosovo iz SAD-a, dva kod osoba iz Londona, jedan iz Francuske. Četiri slučaja potvrđena su osobama iz Južne Mitrovice i reč je o osobama koje su negirale da su negde putovale ili imale kontakt sa osoba koje nisu sa Kosova.

Uz podsećanje da se omikron soj brže širi od delta varijante i poučen iskustvom drugih zemalja, ovaj institut konstatuje da se očekuje pogoršanje epidemioološke situacije na Kosovu.

Zajedno sa kosovskim ministarstvom zdravlja pozvali su građane da se striktno pridržavaju mera i da se vakcinišu.

Institut za javno zdravlje na Kosovu podsetio je da se vakcinacija može obaviti u bilo kom trenutku i bez prethodnog zakazivanja, nezavisno od prebivališta i državljanstva osobe.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još