• Početna>
  • Vesti>

Danas su Materice, praznik majki, žena i porodične ljubavi

Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju danas Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i “zavežu” majku na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince. Padaju na drugu nedelju pred Božić. Običaj se sastoji u tome da rano ujutru deca zavežu majku čekajući da se ona “otkupi” nekim darom, pa bi je onda odvezali. Nedelju dana ranije, na Detince roditelji su vezivali dečicu, a nedelju dana nakon “materica” biće “oci”, kada će “žrtve” vezivanja biti očevi.

Smisao običaja korene vuče iz noći kada su Mudraci sa istoka, sa darovima stigli ispred vitlejemske pećine da daruju Bogomladenca i njegovu porodicu. Ujedno, običaj vezivanja je metafora porodične povezanosti i neraskidive veze roditelja i dece sa jedne i dece sa roditeljima sa druge strane.

Razrešivanje, odnosno darivanje koje je uslov da budete odvezani, simbol je darova ljubavi.

Božić i svi praznici koji čine božićni ciklus, čvrsto su vezani za očuvanje kulta porodice, bliskosti i bezuslovne ljubavi koju ona podrazumeva.Sledeće nedelje, poslednje pred Božić, biće obeležen praznik Oci.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: 013info.rs

Comments

Pročitaj još