• Početna>
  • Vesti>

’’Bojim se da će restrikcije trajati cele zime’’

Kada su meštani srpskih sela na centralnom Kosovu u sredu, 22. decembra, ostali bez električne energije, u prvom trenutku nije bilo preciznih informacija nadležnih o tačnom uzroku nestanka struje. Samo par dana kasnije, rigorozne restrikcije najavljene do kraja januara sledeće godine, ovdašnje ljude vraćaju u godine za koje su mislili da su zauvek ostale iza njih.  Prvo saopštenje KEDS-a usledilo je 22. decembra kasno popodne. Navedeno je da je elektroenergetski sistem preopterećen, a Kosovo suočeno sa najvećom svetskom krizom električne energije. Operator tržišta – KOSTT je, na osnovu važećih zakona, naložio da se počne sa restrikcijama električne energije od oko dva sata za sve potrošače, osim hitnih službi, ali u različito vreme.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je odmah obećao da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se energetska kriza uspešno prevaziđe. KOSTT je usvojio plan u vezi restrikcija koji podrazumeva da se dvosatna isključenja vrše na svakih osam sati, što je potvrdio glavni izvršni direktor KOSTT-a Kadri Kadriu.

Za samo nekoliko dana od kad su počele restrikcije, svakodnevni život se dodatno iskomplikovao, a štete i kvarovi na uređajima su učestali.

“Zamrzivač i frižider se otapaju. Zbog nestabilnog napona, pokvario mi se bojler u kupatilu. Grejem se na struju, stalno smo pod ćebetom i ja i ostali ukućani. Nisam u mogućnosti da se grejem na drva, pa ću morati da nabavim nešto na gas”, kazao je Slavoljub Jovanović iz Gračanice.

Građani tvrde da se KEDS ne pridržava najavljenog rasporeda restrikcija, te da su isključenja učestalija i duža.

“Pre svega, restrikcije nisu dva sata, već šest i više, nema pravila. Bojim se da će restrikcije trajati cele zime. Sa grejanjem nemam problema, jer se grejem na čvrsta goriva”, naveo je Slaviša Ničić iz Dobrotina.

“Informisani smo putem medija da će nestanak struje trajati dva sata na svakih šest sati, što u praksi nije tako. Oprema za rad mi je na baterijama. Ukoliko se nastave isključenja, imamo agregat u zgradi, tako da niko neće biti uskraćen za uslugu šišanja u mom salonu”, rekao je frizer iz Gračanice Milutin Tomić.

Poslovanje vlasnika prehrambenih prodavnica ponovo opterećuju dodatni troškovi goriva za agregate.

“Agegat potroši sedam litara goriva za sat vremena, a ništa ne može u prodavnici da funkcioniše bez njega. Ako se tako nastavi, poslovanje nije održivo. Restrikcije loše utiču na održavanje robe, jako sam zabrinut”, istakao je vlasnik marketa “Spektar” u Gračanici Dragan Josifović.

Prošlog četvrtka se oglasila kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i za energetsku krizu optužila Srbiju jer, kako je navela, “Srbija blokira energetske vodove i to stvara opterećenja u elektroenergetskim sistemima u regionu”.

Stanovnici Prištine nisu bili raspoloženi da pred kamerama RTV Kim komentarišu novouvedene restrikcije i nestašicu struje. Neki od prolaznika koje je naša ekipa zaustavila su bili vrlo grubi, pa iako nisu želeli da se zabeleži ono što su govorili, gotovo svi su imali komentar. Za neke od njih upravo su kosovski Srbi glavni krivci za restrikcije jer, kako su kazali, “uopšte ne plaćaju struju, a imaju je sve vreme”.

U termoelektrani “Kosovo B” trenutno radi samo jedan blok koji proizvodi 260 MW/h struje, a drugi je van funkcije i neće biti pokrenut pre 20. januara 2022. godine. Izvršni direktor KEK-a Nagip Krasnići je kazao da će Kosovo početi da uvozi struju, za koju je vlada opredelila 20 miliona evra.

U petak se oglasila i Komora biznisa Kosova (KBK) i izrazila zabrinutost u vezi sa problemima sa kojima se preduzeća suočavaju usled čestih restrikcija. Nepravilno funkcionisanje trofaznog sistema često onemogućava privredne subjekte da rade i kad ima struje, jer mašine i uređaji zahtevaju stabilan napon.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još